Noi tentinţe în domeniul ambalajelor alimentare
Consideraţii privind potenţialele efecte alergice asupra consumatorilor De-a lungul istoriei, evoluția procesării și ambalării alimentelor a condus la o creștere constantă a calității și siguranței alimentelor, îmbunătățind astfel calitatea vieții omului [1]. Conceptul de Tehnologii alimentare a fost redefinit luând în calcul trei direcții majore de cercetare: La nivel mondial, se estimează că aproximativ o … Continued
Micul nostru oraș interior: microbiomul în era modernă
În lumea noastră în continuă schimbare, unde totul se mișcă repede, un subiect interesant este impactul stilului nostru de viață modern asupra „lumii secrete” din interiorul nostru – microbiomul uman. Poate sună complicat, dar hai să-l explorăm împreună ca pe o poveste interesantă despre noi înșine. Gândiți-vă la microbiom ca la un oraș plin … Continued
Echilibrul dietetic și imunitar: Combaterea alergiilor prin alimentație conștientă
Introducere După diagnosticarea unei alergii alimentare (AA), evitarea alimentelor care conțin alergenul implicat este esențială pentru a preveni simptomele alergice. Această abordare reprezintă coloana vertebrală a managementului acestor pacienți. Pe lângă evitare, tratamente mai active, cum ar fi imunoterapia alergen-specifică și terapiile biologice, devin opțiuni emergente. Un regim temporar de eliminare a alimentelor, urmat de … Continued
Nutriția conștientă în era diverselor diete: Impactul asupra celor cu restricții alimentare și industria alimentară
Republica BIO este primul magazin bio online care oferă doar produse cu certificare a calității și provenienței emisă de un Organism Certificator European de încredere. Printre produsele bio, se găsesc și produse alimentare, produse fara gluten, produse fara zahăr, dietetice, sănătoase, dar și produse nealimentare, cosmetice bio de îngrijire, produse de machiaj, curățare sau de … Continued
Aspecte nutriționale la intersecția dintre dieta vegană și alergiile alimentare în rândul copiilor
Dietele vegetariene și vegane devin din ce în ce mai populare atât în cazul adulților cât și pentru copii. O dietă vegană exclude carnea și produsele de origine animală, cum ar fi lactatele, ouăle și mierea. Orientările pentru dietele vegane în rândul pacienților pediatrici emise de administrațiile naționale de alimente și/sau de societățile de nutriție … Continued
Influenta nutritiei asupra sistemului imunitar
Nutritia este esentiala pentru buna functionare a organismului uman, imclusiv a sistemului imunitar. Dieta umana contine produse de origine animala si vegetala, care pot fi impartite in: Principala functie a sistemului imunitar este sa protejeze organismul de agresiunea din partea microorganismelor patogene, sa indeparteze tesuturile afectate si bolnave, sa supravegheze si sa limiteze dezvoltarea celulelor … Continued
Alergiile Alimentare și Sistemul Educațional: O Luptă Pentru Siguranță și Incluziune
De ce alergiile alimentare extreme sunt în crestere și ce putem face noi în legătură cu acest lucru? Acesta este unul dintre marile mistere ale zilelor noastre. Din ce în ce mai mulți tineri se confruntă cu reacții grave la alimentele de zi cu zi – chiar și animalele noastre de companie suferă. Discutăm cu … Continued
Curente dietetice noi, provocări noi, alergii noi.
Dietele pe bază de plante, vegetariene și vegane devin din ce în ce mai populare. Surse noi de proteine vegane, cum ar fi mazărea, lupinul, quinoa și cânepa au intrat din ce în ce mai mult pe piață și a crescut și utilizarea proteinelor vegane provenite din sursele tradiționale ca cele din nucifere, soia, leguminoase … Continued
Alergia la pește: Când o bucurie culinară devine o provocare de sănătate
După cum bine știți, consumul de pește a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, atât la adulți, cât și la copii. Carnea de pește are o importanță fundamentală în dieta copiilor datorită beneficiilor aduse printr-un aport crescut de antioxidanți și acizi grași omega-3. Mai mult, există studii științifice care au demonstrat că o reprezentare crescută … Continued
Dermatita atopică și alergia alimentară: o interacțiune complexă
Ce știm și ceea ce am dori să învățăm Cât de atopică este dermatita atopică? Definirea atopiei în dermatita atopică Termenul de atopie provine din lumea greacă „atopos”, care înseamnă „ fără un loc precis”, iar boala a fost descrisă pentru prima dată ca „dermatită atopică” în 1923 de Cooke și Coca. Atopia este definită … Continued
Alergia la laptele de vacă: O privire detaliată asupra unei afecțiuni complexe
Alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai comune alergii alimentare întâlnite în rândul copiilor și adulților. Această afecțiune este rezultatul reacției anormale a sistemului imunitar la proteinele din laptele de vacă. În timp ce majoritatea oamenilor pot consuma lapte și produse lactate fără probleme, persoanele cu alergie la lapte sunt sensibile la … Continued
Relevanța clinică a reactivităților alergenice încrucișate în alergia alimentară
În practica noastră zilnică, în calitate de alergologi, ne confruntăm în diagnosticarea și gestionarea alergiilor alimentare cu problematica dificilă a implicațiilor clinice ale reactivităților alergenice încrucișate ale proteinelor. Și asta pentru că, după cum bine știm, există o abundență de proteine omoloage atât în alimentele comestibile cât și în aeroalergeni care pot fi reactive încrucișat. Acest lucru … Continued