Notiuni generale

Alergia este o reacţie de apărare exagerată, ciudată și neașteptată a organismului nostru față de substanțele absolut normale cu care venim în contact zilnic, prin intermediul obiectelor pe care le atingem, al aerului pe care-l respirăm sau al alimentelor pe care le consumăm.

 

Substanțele care declanșează o reacție alergică se numesc alergene, iar anticorpii produși de organism ca să le respingă se numesc imunoglobuline E.

 

Atopia este predispoziția unora dintre noi de a produce acest tip special de imunoglobuline, ca răspuns la contactul cu doze mici de alergene.

Factorii care contribuie la apariţia bolilor atopice sunt: genetici, expunerea la alergenii din mediu, alimentari sau medicamentoşi, precum şi alţi adjuvanţi care pot facilita procesul de sensibilizare cum sunt poluarea, stressul, fumatul, creşterea temperaturii aerului, folosirea abuzivă a conservanţilor şi coloranţilor alimentari.

 

Marșul atopic denumește derularea în timp a diferitelor boli alergice, începând cu dermatita atopică și alergiile alimentare, care se pot manifesta chiar de la vârste foarte mici, şi continuând, pe măsură ce copiii cresc, cu rinita alergică și cu astmul alergic.

Dermatita atopica