Iată cum trebuie să pregătiţi masa pentru o persoană cu alergii alimentare în condiţii de maximă siguranţă. Nu uitaţi că şi o cantitate mică de alergen îi poate cauza o reacţie alergică severă, punându-i viaţa în pericol!
Contaminarea alergenică sau contactul alergenic încrucişat:
- apare când un alergen este transferat neintenţionat de la un aliment la celălalt
- produce o reacţie alergică
- de multe ori, prin preparare termică a alimentului, nu se reduce sau se elimină posibilitatea apariţiei reacţiei alergice
Principalele surse de contact alergenic încrucișat:
- Mașinile de feliat alimente
- Cuțitele de bucătărie
- Tacâmurile
- Ustensilele de gătit
- Bureții de spălat vase
- Prosoapele de mâini
- Lavetele
- Mănușile protectoare
- Recipientele în care se păstează mâncarea
- Platourile, farfuriile
- Frigiderele și congelatoarele
- Stropii din mâncarea gătită, firimiturile, praful de făină, aburii de la gătit
- Foile de copt
- Sticlele şi cănile
- Friteuzele
- Oalele, tigăile, tăvile
- Grillurile
Noțiuni de bază despre contactul alergenic încrucișat
- Contactul doar cu urme de alergen poate provoca o reacție alergică severă la persoanele sensibilizate alergic
- Există alergene care sunt termostabile sau care chiar își potențează alergenicitatea după expunerea la căldură
- Saliva provenită fie de la o persoană, fie de la un animal poate reprezenta o sursă de contact alergenic
- Dacă ați constatat că s-a produs o contaminare accidentală a produsului alimentar preparat cu un alergen față de care ați primit o atenționare, aruncați imediat preparatul contaminat și nu încercați doar să înlăturați acel element din preparat!
Regulile de bază pentru evitarea contactului alergenic încrucişat:
- Spălați-vă bine mâinile cu apă și săpun înaintea oricărei activități.
- Purtați întotdeuna mănuși când preparați mâncarea! Schimbaţi-vă mănuşile înainte de a prepara meniuri diferite.
- Utilizați mănuși latex –free.
- Curăţaţi şi dezinfectaţi toate suprafeţele de lucru pe care le veţi utiliza: blaturi, plăci de tăiere, grătare.
- Pentru curățirea suprafețelor folosiți apă și săpun, soluții speciale de curățare și servețele de unică folosință.
- Utilizaţi întotdeauna pentru prepararea alimentelor doar ustensile şi vase de bucătărie curate.
- Spălaţi foarte bine cu apă caldă şi detergent toate vasele murdare. Curăţaţi foarte bine vasele înainte de a le introduce în maşina de spălat vase. Curăţaţi foarte bine bureţii de vase. Clătiţi foarte bine vasele cu apă curată. Ștergeţi vasele spălate cu o cârpă uscată curată.
- Curățați cu grijă stropii de ulei, firimiturile sau praful de făină.
- Nu folosiți făina rămasă de la prăjituri pentru a prepara șnițele.
- Nu folosiți același ulei ca să prăjiți preparate din carne, pește sau legume.
- Evitați în general să preparați pește sau fructe de mare în același timp cu alte feluri de mâncare.
- Utilizați ustensile de bucătărie diferite pentru prepararea și servirea diferitelor preparate culinare.
- Nu preparați mai multe feluri de mâncare pe același blat.
- Nu utilizați același cuțit pentru a felia o bucată de cașcaval sau friptură și pentru a curăța coaja legumelor sau fructelor.
- Nu frământați un aluat pentru paste dacă cu puțin timp înainte ați pus mâna pe nuci, alune de pădure, arahide, migdale.
- Nu preparați o salată dacă ați curățat cu puțin timp înainte creveți.
- Nu folosiți același grill pentru carne, pește sau legume.
- Nu îndepărtați discret un alergen descoperit într-un preparat culinar, ci reluați procesul de la capăt preparând un fel de mâncare nou , fără ingredientul nedorit.
- Puneți alimentele în recipiente separate înainte de a le depozita sau refrigera.
- Alegeţi o zonă separată pentru a pregăti meniurile speciale pentru copiii alergici.
Cele 14 tipuri de alergene alimentare legiferate în Uniunea Europeană sunt:
- Cereale care conțin gluten(grâu,secară,orz,ovăz,hibride)
- Lapte
- Ouă
- Soia
- Arahide
- Nuci(migdale, alune, nuci, caju, nuci pecan, braziliene, de macadamia, de Queensland, fistic)
- Lupin
- Semințe de susan
- Muștar
- Țelină
- Crustacee(crabi,homari,raci, creveți)
- Pește
- Moluște(midii, stridii, calamari, caracatiță)
- Dioxid de sulf și sulfiți(la o concentrație mai mare de 10 ppm)
Citiți mai multe despre alergenii legiferați și surse ascunse de alergeni aici.
Reţineţi că:
• Din data de 13 decembrie 2014 a intrat în vigoare o nouă lege emisă de Uniunea Europeană în legătură cu alergenele din alimentele preambalate sau preparate în restaurante, cafenele, fast-food-uri, supermarket-uri și pub-uri.
• Toate cele 14 alergene vor fi subliniate pe eticheta alimentelor, dacă sunt folosite ca ingredinte în mâncarea preambalată sau gătită. Puteţi alege metoda de evidenţiere grafică a alergenelor conținute în mâncarea comercializată, de exemplu în bold, italic sau cuvinte subliniate, pentru a ajuta consumatorii să le identifice cât mai ușor.
• Informațiile despre alergene trebuie să apară într-un singur loc, de exemplu în lista de ingrediente din mâncarea preambalată.
Autor:
Medic primar alergologie si imunologie clinica
