Influenta nutritiei asupra sistemului imunitar

Nutritia este esentiala pentru buna functionare a organismului uman, imclusiv a sistemului imunitar. Dieta umana contine produse de origine animala si vegetala, care pot fi impartite in: Principala functie a sistemului imunitar este sa protejeze organismul de agresiunea din partea microorganismelor patogene, sa indeparteze tesuturile afectate si bolnave, sa supravegheze si sa limiteze dezvoltarea celulelor … Continued

Alergiile Alimentare și Sistemul Educațional: O Luptă Pentru Siguranță și Incluziune

De ce alergiile alimentare extreme sunt în crestere și ce putem face noi în legătură cu acest lucru? Acesta este unul dintre marile mistere ale zilelor noastre. Din ce în ce mai mulți tineri se confruntă cu reacții grave la alimentele de zi cu zi – chiar și animalele noastre de companie suferă. Discutăm cu … Continued

Curente dietetice noi, provocări noi, alergii noi.

Dietele pe bază de plante, vegetariene și vegane devin din ce în ce mai populare. Surse noi de proteine vegane, cum ar fi mazărea, lupinul, quinoa și cânepa au intrat din ce în ce mai mult pe piață și a crescut și utilizarea proteinelor vegane provenite din sursele tradiționale ca cele din nucifere, soia, leguminoase … Continued

Alergia la pește: Când o bucurie culinară devine o provocare de sănătate

După cum bine știți, consumul de pește a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, atât la adulți, cât și la copii. Carnea de pește are o importanță fundamentală în dieta copiilor datorită beneficiilor aduse printr-un aport crescut de antioxidanți și acizi grași omega-3. Mai mult, există studii științifice care au demonstrat că o reprezentare crescută … Continued

Dermatita atopică și alergia alimentară: o interacțiune complexă

Ce știm și ceea ce am dori să învățăm Cât de atopică este dermatita atopică? Definirea atopiei în dermatita atopică Termenul de atopie provine din lumea greacă „atopos”, care înseamnă „ fără un loc precis”, iar boala a fost descrisă pentru prima dată ca „dermatită atopică” în 1923 de Cooke și Coca.  Atopia este definită … Continued

Alergia la laptele de vacă: O privire detaliată asupra unei afecțiuni complexe

Alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai comune alergii alimentare întâlnite în rândul copiilor și adulților. Această afecțiune este rezultatul reacției anormale a sistemului imunitar la proteinele din laptele de vacă. În timp ce majoritatea oamenilor pot consuma lapte și produse lactate fără probleme, persoanele cu alergie la lapte sunt sensibile la … Continued

Relevanța clinică a reactivităților alergenice încrucișate în alergia alimentară

În practica noastră zilnică, în calitate de alergologi, ne confruntăm în diagnosticarea și gestionarea alergiilor alimentare cu problematica dificilă a implicațiilor clinice ale reactivităților alergenice încrucișate ale proteinelor. Și asta pentru că, după cum bine știm, există o abundență de proteine ​​omoloage atât în alimentele comestibile cât și în aeroalergeni care pot fi reactive încrucișat.  Acest lucru … Continued

Efectul schimbarilor climatice asupra bolilor alergice cutanate

Pielea este interfața corpului nostru cu mediul exterior, actionând ca o redută de apărare împotriva agresiunilor externe, și uneori ca un organ de transfer. Este de înteles deci de ce observăm și la nivel cutanat semnele enormului impact pe care schimbările climatice și de mediu ale ultimului secol, și mai cu seamă ale ultimilor zeci … Continued

Integrarea unui plan de alimentatie sanatoasa in contextul reintroducerii lactatelor dupa schema mediteraneana

Autori: Rezumat: Procesul de reintroducere treptată a alergenilor alimentari în dieta unei persoane este denumită „schema de reintroducere a unui alergen alimentar” și cea mai recentă ediție a Ghidului original privind alergia la lapte în îngrijirea primară (MAP), precum și Ghidul international privind alergia la lapte în îngrijirea primară (IMAP), includ o versiune internațională mai … Continued

Dermatita atopică și folosirea antisepticelor: Adevăr sau ficțiune?

Ce este dermatita atopică: Dermatita atopică (DA) este o afecțiune inflamatorie a pielii, cronică, recidivantă și remitentă, cu debut de obicei în copilăria timpurie, existând, mai rar, și forme cu debut la vârsta adultă. Este caracterizată prin zone de piele uscată, roșie, intens pruriginoasă, uneori însoțită de durere la nivelul leziunilor. (1) Deși etiologia precisă … Continued

Schimbările climatice, mediul și bolile alergice respiratorii

Profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume sunt din ce în ce mai preocupați și îngrijorați de faptul că bolile netransmisibile care includ în principal diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și bolile respiratorii cronice, reprezintă o mare povară pentru populație prin afectarea profundă a stării de sănătate și a calității vieții. Ele contribuie, de asemenea, la … Continued

Insectele din farfuria ta: Să fim precauți sau îndrăzneți?

Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a estimat că populația lumii va ajunge la aproximativ 9 miliarde de persoane până în 2050, ceea ce ridică probleme cu privire la capacitatea de a alimenta această populație mare. Pentru a rezolva problema de hrănire a unei populații atât de numeroase în viitor, sunt necesare surse alternative … Continued

Întrebări frecvente

Factorii care contribuie la apariția alergiilor

Dintre cauzele care au dus la creșterea incidenței alergiilor alimentare pot fi enumerate: nașterile prin cezariană care au modificat compoziția florei intestinale a bebelușilor, abandonarea alăptării, dietele ultrarestrictive ale mamelor, întârzierea diversificării, utilizarea abuzivă a antibioticelor și antiacidelor, măsurile de igienă exagerate, urbanizarea şi industrializarea care au expus populaţia la factori poluanţi, precum și modificarea stilului de viaţă și a obiceiurilor culinare.

Care sunt simptomele alergiilor?

Alergiile pot avea manifestări digestive, pe piele, respiratoare, sau din partea sistemului nervos și pot culimina reacții severe precum șocul anafilactic.

Cum se diagnostichează alergiile?

Alergiile se diagnostichează în funcție de istoricul clinic și a testelor recomandate de medicul specialist alergolog care ulterior va dicta si strategia de tratament.
Dintre cauzele care au dus la creșterea incidenței alergiilor alimentare pot fi enumerate: nașterile prin cezariană care au modificat compoziția florei intestinale a bebelușilor, abandonarea alăptării, dietele ultrarestrictive ale mamelor, întârzierea diversificării, utilizarea abuzivă a antibioticelor și antiacidelor, măsurile de igienă exagerate, urbanizarea şi industrializarea care au expus populaţia la factori poluanţi, precum și modificarea stilului de viaţă și a obiceiurilor culinare.
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont