Influenta nutritiei asupra sistemului imunitar
Nutritia este esentiala pentru buna functionare a organismului uman, imclusiv a sistemului imunitar. Dieta umana contine produse de origine animala si vegetala, care pot fi impartite in: Principala functie a sistemului imunitar este sa protejeze organismul de agresiunea din partea microorganismelor patogene, sa indeparteze tesuturile afectate si bolnave, sa supravegheze si sa limiteze dezvoltarea celulelor … Continued
Alergiile Alimentare și Sistemul Educațional: O Luptă Pentru Siguranță și Incluziune
De ce alergiile alimentare extreme sunt în crestere și ce putem face noi în legătură cu acest lucru? Acesta este unul dintre marile mistere ale zilelor noastre. Din ce în ce mai mulți tineri se confruntă cu reacții grave la alimentele de zi cu zi – chiar și animalele noastre de companie suferă. Discutăm cu … Continued
Curente dietetice noi, provocări noi, alergii noi.
Dietele pe bază de plante, vegetariene și vegane devin din ce în ce mai populare. Surse noi de proteine vegane, cum ar fi mazărea, lupinul, quinoa și cânepa au intrat din ce în ce mai mult pe piață și a crescut și utilizarea proteinelor vegane provenite din sursele tradiționale ca cele din nucifere, soia, leguminoase … Continued
Alergia la pește: Când o bucurie culinară devine o provocare de sănătate
După cum bine știți, consumul de pește a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, atât la adulți, cât și la copii. Carnea de pește are o importanță fundamentală în dieta copiilor datorită beneficiilor aduse printr-un aport crescut de antioxidanți și acizi grași omega-3. Mai mult, există studii științifice care au demonstrat că o reprezentare crescută … Continued
Dermatita atopică și alergia alimentară: o interacțiune complexă
Ce știm și ceea ce am dori să învățăm Cât de atopică este dermatita atopică? Definirea atopiei în dermatita atopică Termenul de atopie provine din lumea greacă „atopos”, care înseamnă „ fără un loc precis”, iar boala a fost descrisă pentru prima dată ca „dermatită atopică” în 1923 de Cooke și Coca. Atopia este definită … Continued
Alergia la laptele de vacă: O privire detaliată asupra unei afecțiuni complexe
Alergia la laptele de vacă este una dintre cele mai comune alergii alimentare întâlnite în rândul copiilor și adulților. Această afecțiune este rezultatul reacției anormale a sistemului imunitar la proteinele din laptele de vacă. În timp ce majoritatea oamenilor pot consuma lapte și produse lactate fără probleme, persoanele cu alergie la lapte sunt sensibile la … Continued
Relevanța clinică a reactivităților alergenice încrucișate în alergia alimentară
În practica noastră zilnică, în calitate de alergologi, ne confruntăm în diagnosticarea și gestionarea alergiilor alimentare cu problematica dificilă a implicațiilor clinice ale reactivităților alergenice încrucișate ale proteinelor. Și asta pentru că, după cum bine știm, există o abundență de proteine omoloage atât în alimentele comestibile cât și în aeroalergeni care pot fi reactive încrucișat. Acest lucru … Continued
Efectul schimbarilor climatice asupra bolilor alergice cutanate
Pielea este interfața corpului nostru cu mediul exterior, actionând ca o redută de apărare împotriva agresiunilor externe, și uneori ca un organ de transfer. Este de înteles deci de ce observăm și la nivel cutanat semnele enormului impact pe care schimbările climatice și de mediu ale ultimului secol, și mai cu seamă ale ultimilor zeci … Continued
Integrarea unui plan de alimentatie sanatoasa in contextul reintroducerii lactatelor dupa schema mediteraneana
Autori: Rezumat: Procesul de reintroducere treptată a alergenilor alimentari în dieta unei persoane este denumită „schema de reintroducere a unui alergen alimentar” și cea mai recentă ediție a Ghidului original privind alergia la lapte în îngrijirea primară (MAP), precum și Ghidul international privind alergia la lapte în îngrijirea primară (IMAP), includ o versiune internațională mai … Continued
Dermatita atopică și folosirea antisepticelor: Adevăr sau ficțiune?
Ce este dermatita atopică: Dermatita atopică (DA) este o afecțiune inflamatorie a pielii, cronică, recidivantă și remitentă, cu debut de obicei în copilăria timpurie, existând, mai rar, și forme cu debut la vârsta adultă. Este caracterizată prin zone de piele uscată, roșie, intens pruriginoasă, uneori însoțită de durere la nivelul leziunilor. (1) Deși etiologia precisă … Continued
Schimbările climatice, mediul și bolile alergice respiratorii
Profesioniștii din domeniul sănătății din întreaga lume sunt din ce în ce mai preocupați și îngrijorați de faptul că bolile netransmisibile care includ în principal diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare și bolile respiratorii cronice, reprezintă o mare povară pentru populație prin afectarea profundă a stării de sănătate și a calității vieții. Ele contribuie, de asemenea, la … Continued
Insectele din farfuria ta: Să fim precauți sau îndrăzneți?
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură a estimat că populația lumii va ajunge la aproximativ 9 miliarde de persoane până în 2050, ceea ce ridică probleme cu privire la capacitatea de a alimenta această populație mare. Pentru a rezolva problema de hrănire a unei populații atât de numeroase în viitor, sunt necesare surse alternative … Continued