Alergia alimentară

Alergiile alimentare apar când sistemul imunitar începe să respingă diversele proteine alimentare, considerându-le periculoase. Aceste proteine se numesc alergene alimentare. În ultimii ani a crescut îngrijorător numărul alergiilor alimentare, mai ales în rândul copiilor. Cu toate acestea, există o diferență statistică destul de mare între alergiile declarate și cele care ulterior vor fi și confirmate prin … Continued

Card de avertizare pentru alergii alimentare

Descarcă și completează cardul de avertizare pentru alergiile alimentare!

Ghid de buzunar Alergii alimentare

Ești educator sau profesor și ți s-a atras atenția că unii dintre copiii cu care lucrezi la grădiniță și, respectiv, la școală au nevoie să se respecte o serie de condiții alimentare speciale? Ești antrenor și ai în echipă un elev care a făcut o reacţie alergică în timpul antrenamentului? În oricare dintre ipostaze te-ai … Continued

Așezarea punctului pe ”I..H”

De când a fost descoperită histamina, de pe la începutul secolului trecut, n-a fost nicicând atât de populară ca în ultimii ani. Și doar ce ajunsese și ea în deplina sa ”glorie”, când rapid a și căzut în dizgrație. Tot mai mulți au declarat-o indezirabilă și fie o blamează, fie o privesc cu o profundă … Continued

Alergie sau sensibilitate alimentară?

Sistemul nostru imunitar este adaptat să recunoască proteinele care sunt diferite de propriile noastre proteine celulare. El reușeste astfel, dacă este competent, să distrugă tot ce înseamnă bacterii, virusuri, fungi, amibe, viermi și alți agenți patogeni care ne pot ”ataca”. Activarea sistemului imunitar la întâlnirea cu proteinele alimentare În condiții obișnuite, alimentele pe care le … Continued

Tulburări nutriționale la copiii cu alergii alimentare

Alergiile alimentare sunt din ce în ce mai des întâlnite. Cel mai des sunt incriminate laptele de vacă, ouăle, arahidele, nucile, soia, grâul, peștele și fructele de mare. Tratamentul lor presupune, in primul rând, evitarea alimentului care provoacă reacția. Excluderea lor din mâncărurile pe care le facem pentru copiii noștri poate veni însă nu numai … Continued

Alergia la lupin

Lupinul este o plantă din familia Fabaceae. Anumite varietăți de lupin (Lupinus albus – lupin alb, Lupinus luteus – lupin galben, Lupinus angustifolius – lupin albastru) sunt folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană iar altele sunt utilizate ca flori ornamentale.

Manifestări clinice ale alergiilor alimentare

Alergiile alimentare reprezintă răspunsul imun al organismului după ingestia unui aliment; uneori doar atingerea respectivului aliment poate declanșa o reacție alergică. Chiar și o cantitate extrem de mică din respectivul aliment poate declanșa reacții severe. Unele persoane au o sensibilitate mai mare, și astfel, pot dezvolta simptome grave, amenințătoare de viață – șocul anafilactic.Majoritatea reacțiilor alergice apar … Continued

Prezența alergenelor alimentare în laptele matern

Reacțiile alergice declanșate de alergenele alimentare prezente în laptele matern  Alimentaţia naturală reprezintă forma ideală de nutriţie a nou-născutului şi sugarului sănătos pentru că  laptele de mamă este alimentul care are compoziţia perfect adaptată nevoilor nutritive şi capacităţii digestive a organismului sugarului. Deși sugarii pot prezenta ocazional simptome de alergie chiar din timpul alăptării, marea … Continued

Alergia la nichel

Aspecte generale legate de alergia la nichel Alergia la nichel este o cauză frecventă a dermatitei de contact alergice tradusă prin erupție cutanată și mâncărime la locul de contact al pielii cu un obiect ce conține nichel iar în cazuri rare și secundar ingestiei de alimente ce conțin nichel, în această ultimă situație discutând despre … Continued

Întrebări frecvente

Factorii care contribuie la apariția alergiilor

Dintre cauzele care au dus la creșterea incidenței alergiilor alimentare pot fi enumerate: nașterile prin cezariană care au modificat compoziția florei intestinale a bebelușilor, abandonarea alăptării, dietele ultrarestrictive ale mamelor, întârzierea diversificării, utilizarea abuzivă a antibioticelor și antiacidelor, măsurile de igienă exagerate, urbanizarea şi industrializarea care au expus populaţia la factori poluanţi, precum și modificarea stilului de viaţă și a obiceiurilor culinare.

Care sunt simptomele alergiilor?

Alergiile pot avea manifestări digestive, pe piele, respiratoare, sau din partea sistemului nervos și pot culimina reacții severe precum șocul anafilactic.

Cum se diagnostichează alergiile?

Alergiile se diagnostichează în funcție de istoricul clinic și a testelor recomandate de medicul specialist alergolog care ulterior va dicta si strategia de tratament.
Dintre cauzele care au dus la creșterea incidenței alergiilor alimentare pot fi enumerate: nașterile prin cezariană care au modificat compoziția florei intestinale a bebelușilor, abandonarea alăptării, dietele ultrarestrictive ale mamelor, întârzierea diversificării, utilizarea abuzivă a antibioticelor și antiacidelor, măsurile de igienă exagerate, urbanizarea şi industrializarea care au expus populaţia la factori poluanţi, precum și modificarea stilului de viaţă și a obiceiurilor culinare.
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont