Înapoi

Nutriția conștientă în era diverselor diete: Impactul asupra celor cu restricții alimentare și industria alimentară

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Republica BIO este primul magazin bio online care oferă doar produse cu certificare a calității și provenienței emisă de un Organism Certificator European de încredere. Printre produsele bio, se găsesc și produse alimentare, produse fara gluten, produse fara zahăr, dietetice, sănătoase, dar și produse nealimentare, cosmetice bio de îngrijire, produse de machiaj, curățare sau de curățenie.

  1. În data de 16 octombrie am sărbătorit World Food Day. De ce ar fi nevoie de o conștientizare în ceea ce privește nevoia de a mânca sănătaos în special pentru cei cu restricții alimentare?

În practica de coaching întâlnesc multe persoane cu restricții alimentare. Mult mai multe decât mi-aș fi imaginat vreodată. Ajung la mine cu speranța că nutriția integrativă / holistică le poate oferi o viață mai bună. Ceea ce de multe ori se întâmplă.

O persoană cu alergii alimentare are deja mult mai multe griji decât o persoană care poate mănâncă fară restricții. Nutrienții trebuie să îi extragă dintr-un număr mai mic de alimente, timpul de planificare a meselor este mai îndelungat și stresul acestei griji permanente este obositor. Fata de acești oameni avem în primul rand datoria de a empatiza cu efortul lor permanent pentru a avea o viață normală, o normalitate pentru care oamenii fară restricții nu fac niciun efort. Empatia nu vine de la sine, mai ales când ești în poziția de a nu-ți lipsi nimic sau de a nu avea nicio restricție. Așadar, e nevoie de efort pentru a conștientiza și apoi a empatiza în mod autentic cu nevoia acestor persoane de a avea o dieta sănătoasă. Pentru ei, a mânca sănătos nu e moft, e absolut necesar. Dacă la o persoană fară restricții o dietă neadecvată își arată efectele în câteva luni sau ani, la acsti oameni efectul se vede în câteva minute sau ore. Și lipsa de atenție sau pregătire le poate pune viață în pericol. 

2.         Care sunt planurile dumneavoastră viitoare pentru a continua să dezvoltați opțiuni sănătoase și sigure pentru toți consumatorii, inclusiv cei cu alergii alimentare?

Înainte de calitatea de producători, prima obligație pe care  ne-am asumat-o în piață din Romania este aceea de educatori. Alimentația sănătoasă are ca prim pas educația: înțeleg cum îmi schimbă alimentele întreaga fiziologie a corpului, decid că vreau să fiu sănătos și abia apoi acționez. După 10 ani de Republica BIO, primul nostru obiectiv anual a rămas acela de a educa. Încă avem multe de făcut în aceasta zonă.

Cum dezvoltam noi opțiuni sănătoase? Continuând să respectăm aceleași valori pe care le-am respectat încă de la începuturile misiunii noastre: ingrediente fară gluten, fară alergeni, fară organisme modificate genetic, fară ‘’-cide’’ (pesticide, ierbicide, fungicide), neiradiate. 

3.         Cum vedeți impactul dietelor pe bază de plante, a dietelor vegetariene și vegane în industria alimentară și cum vă adaptați produsele sau meniurile pentru a răspunde acestei tendințe?

Mă bucură adopția accelerată a dietelor bazate pe plante. Deși am rezerve serioase în privință unor categorii de produse care sunt ‘’plant based’’, dar pline de conservanți, coloranți și potentatori de gust, cred că dacă suntem atenți când cumpăram și evităm aceste ingrediente cu potențial toxic, dieta ce se bazează preponderent pe plante este aliniata ADN-ului uman mai bine decât cea bazată în principal pe carne. Industria alimentară trebuie să ne ajute să ne re-educam gusturile: nu trebuie să îmi dea hummus cu gust de friptură, ci să mă ajute să apreciez hummusul cu gust de hummus. Dacă ne îndreptăm către dieta pe baza de plante, hai să ne asumam că mergem către plante ce au gust natural, nu gust (artificial) de animale. E o așteptare pe care fiecare dintre noi trebuie să o educam pentru a nu trăi ca vegetarieni deghizați ce noaptea vizează grătare și shaorma.

Produsele Republcia BIO sunt în integralitate bazate pe plante, așa că nu trebuie să facem niciu efort de adaptare în aceasta zona ci doar să menținem felul în care am făcut dintotdeauna produsele.

4.         Există vreun demers al companiei dvs în ideea de a oferi produse sau soluții inovatoare care să răspundă nevoilor nutriționale ale celor cu restricții alimentare?

Da. Permanent dezvoltăm produse cu densitate nutrițională cât mai mare. Plecam de la premisa că persoanele cu restricții alimentare pot avea un deficit de nutrienți tocmai datorită faptului că paleta de ingrediente consumate este mai limitată. De aceea, în procesul de dezvoltare a produselor noi încercam să introducem din ce în ce mai multe superalimente (ingrediente cu densitate mare de nutrienți). Câteva exemple sunt turmericul, scortioara de Ceylon, chia, chlorella, drojdii, semințe de cânepă, produsele derivate din nuca de cocos, făinurile din legume (ce înlocuiesc făinurile de cereale) etc. Majoritatea produselor Republica BIO au la baza superalimente, incorporate în cele mai simple forme de servire.

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 14-11-2023
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Licitează fară cont