Poporul român are o tradiție îndelungată de a consuma carne de porc, fiind un aliment de bază pentru multe generații. Carnea de porc este disponibilă pe scară largă și la preț accesibil și este adesea folosită într-o varietate de mâncăruri tradiționale românești, precum sarmalele, cârnații, piftia, friptura la grătar sau înăbușită cu legume.Există mai multe motive pentru care carnea de porc este o alegere populară în rândul românilor:
- este o carne versatilă, aceasta care poate fi gătită într-o varietate de moduri, permițând o gamă largă de opțiuni de aromă și textură.
- este o sursă bogată de proteine și alți nutrienți esențiali, cum ar fi vitaminele B și mineralele, importante pentru menținerea sănătății și a bunăstării, grăsimile, care oferă energie și ajută la termoreglarea corporală pe vreme rece.
Cu toate acestea, persoanele cu alergii alimentare au o perioadă mai grea în timpul sărbătorilor. Diferite produse din carne de mamifere, inclusiv carnea de vită și de porc, pot declanșa reacții alergice.
Ce este alergia la carnea de porc?
Alergia la carnea de porc apare în momentul în care sistemul imunitar reacționează la proteinele găsite în carnea de porc sau la substanțele chimice utilizate în procesarea produselor din carne de porc.
Alte variante prin care poate să apară alergia la carnea de porc sunt:
- Poate fi și rezultatul unei reactivități alergenice încrucișate, mai degrabă decât o adevărată alergie. În cazul reactivității încrucișate, organismul reacționează la ceva care seamănă cu o substanță la care sunteți alergic. În cazul cărnii de porc, este vorba, de obicei, de alergeni de pisică, denumit sindromul alergic pisică – carne de porc. Statisticile arată că, 1 din 3 persoane care sunt puternic sensibilizate respirator la fracțiunea alergenică Fel d 2 provenită din mătreața, laptele, saliva sau urina pisicilor, experimentează simptome alergice la consumul de carne de porc crudă, de exemplu sub formă de șuncă sau cârnați, care conțin seroalbumina alergenică Sus s 1.
- Sindromul α-Gal reprezintă o reacție alergică la care participă anticorpi de tip- IgE, dar cu debut mai târziu decât de obicei, adică la 3 – 6 ore după consumul de carne sau organe, mai ales rinichi. Sensibilizarea alergică se face pe cale cutanată prin înțepătura de căpușă. La peste jumătate din persoanele sensibilizate alergic la alfa-Gal pot să apară reacții alergice și la consumul de gelatină.
Unii factori de risc pentru alergia la carnea roșie (carne de porc și rinichi) includ activitatea fizică în decurs de 4 ore de la masă, precum și consumul de alcool, aspirină sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).
Manifestări clinice ale alergiei la carnea de porc
Reacțiile pot varia de la ușoare la severe. În funcție de sensibilitatea dvs. la alergenul specific al cărnii, simptomele se pot dezvolta rapid sau în decurs de câteva ore. La persoanele sensibilizate, consumul de rinichi de porc duce la simptome alergice severe la scurt timp după ingestie.
Una dintre cele mai frecvente manifestări clinice ale alergiei la carnea de porc este apariția erupțiilor cutanate. Acestea pot apărea sub forma unor papule de culoare roșiatică, acompaniate de prurit sau durere.
Alte simptome includ:
- greață, vărsături, dureri abdominale
- umflarea buzelor sau limbii
- rino-conjunctivită
- respirație șuierătoare, tuse
- în cazuri rare, șoc anafilactic
S-a demonstrat că tăierea și manipularea cărnii de porc pot elibera aeroalergeni care
sunt inhalați și pot, de asemenea, expune pielea la diverse fluide. Acest lucru poate provoca
rinită profesională, astm profesional și dermatită de contact la muncitori, măcelari, bucătari și
lucrători din industrie.
Cum diagnosticăm alergia la carnea de porc
Diagnosticul privind alergia la carne implică de obicei o combinație între o examinare fizică, o revizuire a istoricului și simptomelor medical și teste pentru confirmarea alergiilor. Câteodată sunt necesare anumite investigații complexe, apelându-se de multe ori la alergologia moleculară.
Testele includ:
- Testarea cutanată poate fi utilă, dar sensibilitatea acestei metode diagnostice poate fi limitată atunci când se practică o testare prick cu extracte alergenice standardizate.
- Alternativa include testarea cutanată prick to prick, adică cu surse de alimente proaspete cu mențiunea că există o variabilitate substanțială a preparatelor alimentare utilizate, iar rezultatele sunt cu atât mai greu validabile. În cazul sindromul α-Gal se poate practica o testare cutanată prick to prick utilizând rinichi de porc, testul având o sensibilitate foarte bună.
- Dozarea anticorpii (IgE), specifici diferitelor tipuri de carne.
Mai rar, se poate utiliza un test de provocare orală. Acest lucru ar trebui să fie efectuat numai sub conducerea unui alergolog certificat și atunci când puteți obține îngrijiri imediate în cazul în care dezvoltați o reacție adversă.
Cum tratăm alergia la carnea de porc
Cea mai bună formă de tratament este evitarea cărnii specifice sau a substanțelor chimice folosite în prepararea cărnii la care sunteți alergic. Acest lucru include verificarea tuturor etichetelor alimentelor (în special a cârnaților, pateurilor și a altor produse din carne amestecată) și a ingredientelor din restaurante atunci când luați masa în oraș.
Dacă acest tip de carne este un element de bază al dietei dvs., întâlnirea cu un dietetician vă poate ajuta să găsiți surse alternative de proteine, asigurându-vă în același timp că vă satisfaceți nevoile nutriționale zilnice.
Ce alimente trebuie evitate în alergia la carnea de porc:
- Carnea proaspătă
- Carnea procesată / mezeluri: jambonul, prosciutto, carnea de porc afumată, salamurile, bologna, pateul și cârnații (bratwurst, italieni și cheddarwurst)
- Produse derivate din carnea de porc: Gelatina este produsă din piele de porc și este, de obicei, un produs ascuns din carne de porc. Se poate găsi în pateul de porc, bezele, bomboane, chipsuri, înghețată și jeleu. Injecțiile de insulină au o bază de gelatină.
- Pot exista și alte alimente care conțin ingrediente din carne de porc care nu sunt enumerate. Unii detergenți, lichide de vase și săpunuri conțin, de asemenea, carne de porc. Este esențial să citiți etichetele de pe alimentele ambalate. Căutați termeni precum proteină animală hidrolizată, gelatină și monostearat. Aceste proteine sunt derivate din grăsimi animale.
Mesaj de luat acasă:
– Alergia la carne este un tip de alergie alimentară mai puțin frecventă, în special
pentru că alergenii din carne tind să fie neutralizați în timpul gătitului. Chiar și
așa, alergiile la carne apar și pot provoca simptome.
– Alergia la carnea de porc se datorează adesea unei alergii prin reacție încrucișată
cu alergia la pisici – sindromul pisică – carne de porc.
– Evitarea alimentelor declanșatoare este cel mai bun mod de a trata orice alergie
alimentară, iar alergia la carne nu face excepție.
– Dat fiind obiceiul de a se consuma produse din carne de porc (cârnați, mezeluri)
împreună cu murături, vin, muștar, a nu se confunda alergia la carnea de porc
cu alte alergii, precum cele la condimente, alcool sau boabe de muștar.
Bibliografie:
- https://www.thermofisher.com/diagnostic-education/hcp/wo/en/resource-center/allergenencyclopedia/whole-allergens.html?key=f26#subsection11
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6716155/
- https://www.verywellhealth.com/meat-allergy-82891
- https://www.livestrong.com/article/400628-food-poisoning-from-eating-pork/
Autor:
Dr. Alexandra Tița, medic rezident Alergologie și Imunologie Clinică
Dr. Adriana-Claudia Nicolae, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică