
În perioada 23 Februarie – 13 Aprilie 2019 Asociația Română de Educație în Alergii a colectat prin intermediul sistemului de formulare Google răspunsurile la Chestionarul de identificare a prevalenței afecțiunilor de tip alergic în România. Acțiunea a venit în lipsa statisticilor oficiale centralizate la nivel național fără a-și propune să substituie un Registru Național, ci mai degraba pentru a susține nevoia acestuia. Afecțiunile înregistrate în acest sondaj sunt auto-declarate, fără a diferenția între tipurile de alergii (imediate sau intarziate) și fără a face referire la severitatea acestora. Astfel rezultatele trebuie interpretate în consecință.
Chestionarul a fost distribuit pe conturile oficiale ale Asociației de pe platformele de socializare precum și pe site-ul oficial al Asociației www.educatie-alergii.ro.ro.
Numărul de chestionare completate pe parcursul intregii perioade de sondaj a fost de: 1623.
Distribuția pe vârste a celor care au completat se regăsește în tabelul de mai jos:
Completez acest sondaj pentru copilul ( copiii ) minori | 605 |
18 – 25 de ani | 43 |
Peste 25 de ani | 772 |
nedeclarat | 203 |
In 77.74% din totalul chestionarelor completate persoanele declară că au în familie cel puțin un caz diagnosticat cu o afecțiune de tip alergic.

Chestionarul a fost completat preponderent de către persoane care își declară domiciliul de reședință în Municipiul București sau județul Ilfov. Următoarele județe în ordinea numărului de chestionare completate sunt: Prahova, Dâmbovița și Constanța. 117 persoane au completat chestionarul fără a declara localitatea și 2 persoane au completat chestionarul din afara țării.

Referitor la tipologia simptomelor, 29% din totalul răspunsurilor primite în urma completării sondajelor indică prezența manifestărilor de tip respirator, 23% indică manifestări de tip alimentar iar restul răspunsurilor exprimate indică manifestari caracteristice dermatitei atopice(20%) sau a altor afecțiuni (reactii alergice determinate de medicamente, insecte și alți factori declanșatori în proporție de 20%).

Segmentele de vârstă în cadrul cărora au fost exprimate cele mai multe răspunsuri pozitive sunt: peste 25 de ani și 0-5 ani.

Conform concluziilor preliminare deja comunicate cei mai frecvent menționati 5 alergeni de tip alimentar au fost: laptele, oul, nuciferele, glutenul și leguminoasele (arahide). Este de subliniat faptul că în chestionar nu au fost delimitate tipurile de reacții alergice imediate de cele întârziate, motiv pentru care răspunsurile pot include nu numai referiri la alergiile IgE mediate.
Cei mai frecevent menționati 5 alergeni de tip respirator au fost: polenul de ambrozie ca și alte tipuri de polenuri, acarienii, părul sau epiteliile diverselor animale și mucegaiurile.
În ceea ce privește alergiile de contact cei mai frecevent menționați au fost detergenții și cosmeticele iar la categoria alte tipuri de reacții pe primul loc au fost medicamentele.
Dintre sugestiile făcute de către cei care au completat sondajul reiese necesitatea stringentă a unui program de educație națională, aplicarea și dezvoltarea cadrului legislativ existent pentru a asigura integrarea în siguranță în comunitate a persoanelor cu diverse alergii, indiferent de vârstă precum și implementarea unor politici medicale și măsuri de protecție socială.
Asociația Română de Educație în Alergii a apărut din viziunea comună a membrilor săi fondatori de a contribui la integrarea în siguranță a copiilor și adulților afectați de diversele tipuri de alergii in comunitatile lor, tinand cont de faptul că acestea le afectează puternic calitatea vieții și punând-le în condiții necontrolate viața în pericol.
În 6 luni de activitate Asociația Română de Educație în Alergii a publicat multiple materiale educative, a organizat acțiuni de conștientizare cu ocazia Săptămânii Mondiale a Alergiei precum și cu ocazia Săptămânii Mondiale a Astmului. În aceasta perioadă Asociația Română de Educație în Alergii organizează în parteneriat cu ASSMB ateliere educative pentru personalul medical (medici, asistente) din școlile de stat din București, părinți și cadre didactice.