Înapoi

Strategii pentru un nou an școlar cu alergii

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Ai un copil cu alergii alimentare și îți dorești să fie fericit și să mergă la școală în siguranță, în fiecare zi? Atingerea acestor obiective nu poate fi decât rezultatul unei strategii bine alese și al perseverenței tale iar stabilirea unui parteneriat constructiv cu școala este, de fapt, cheia succesului tău în escaladarea acestui drum anevoios.

 • Încearcă să comunici foarte bine cu școala și începe toate demersurile cât mai devreme.
 • Solicită o întâlnire preliminară cu conducerea școlii în cadrul căreia le vei prezenta istoricul afecțiunilor alergice ale copilului tău.
 • Interesează-te dacă școala are o asistentă medicală sau un medic și unde este localizat cabinetul față de sala de clasă a copilului tău.
 • Întrebă dacă școala are o politică legată de gestionarea alergiilor în general și, în particular, și a celor alimentare.
 • Cere informații despre instruirea și disponibilitatea personalului pentru asistarea unor situații de urgență.
 • Concepe împreună cu conducerea școlii trei formulare speciale pe care trebuie să le completați înainte de a începe școala:

Formularul de autorizare a administrării medicamentelor recomandate de medic

Acest formular ar trebui să conțină mențiunea prin care, dacă copilul tău este suficient de mare, ar putea să-și administreze singur medicamentele din trusa de urgență sau, dacă medicamentele vor fi stocate și administrate doar de personalul școlii. Aici găsiți modelul implementat de ASSMB în București în cadrul parteneriatului “Și copiii alergici au dreptul la educație.”

Formularul pentru un plan nutrițional personalizat

Veți avea nevoie de acest formular dacă copilul tău va mânca mesele oferite de școală.

Formularul Plan de Acțiune în anafilaxie

Acest formular conține pașii care trebuie urmați în caz de reacții alergice severe și anafilaxie. Planul de acțiune trebuie completat și parafat de medicul alergolog și poate fi descărcat aici. O variantă în limba engleză poate fi descărcată de aici.

 • Lucrează cu reprezentanții școlii pentru a crea un plan cuprinzător privind gestionarea și prevenirea alergiilor alimentare.
 • Înaintea începerii anului școlar solicită medicului alergolog sau pediatrului copilului recomandările necesare pentru medicamentele de urgență, inclusiv pentru autoinjectoarele cu adrenalină.
  Cele 3 formulare prezentate mai sus ar trebui să fie avizate și de aceștia și de medicul de familie.
  Interesează-te de programul de lucru al personalului medical al cabinetului școlar(cu normă întreagă, part-time, disponibil prin telefon etc.)
 • Verifică ce strategie se aplică în situația în care asistenta sau medicul nu se află la școală.
 • Verifică ce experiență a avut școala cu privire la gestionarea situațiilor de urgență în general și cele legate de alergiile alimentare în particular și dacă se cunosc procedurile care trebuie urmate.
 • Verifică auto-injectoarele din trusa de urgență, să fie în ambalajul lor original și dacă sunt etichetate numele copiilor care au planuri de acțiune pentru alergii severe și anafilaxie.
 • Asigură-te că injectoarele nu vor expira în cursul anului școlar și că vor fi înlocuite la timp.
 • Interesează-te cum vor fi gestionate alergiile alimentare pe autobuzele școlare și în timpul activităților extra școlare.
 • Întreabă conducerea dacă școala are o notă internă legată de hărțuire și dacă există posibilitatea implementării unui program educațional legat de recunoșterea, prevenirea și combaterea alergiilor alimentare în timpul orelor de dirigenție.
 • Este absolut necesar să vizitezi cantina școlii și sala de mese. Verifică dacă sunt familiarizați cu respectarea regulilor de evitare a contaminărilor alergenice accidentale.
 • Stabilește mai multe întâlniri cu învățătorul sau profesorul diriginte pentru a discuta strategiile de gestionare a alergiilor alimentare în clasă și în timpul activităților extrașcolare. Stabiliți împreună strategii de control al alergenilor în sala de clasă și în timpul orelor de muzică, desen sau educație fizică. Pune la dispoziție colegilor de clasa una dintre poveștile explicative disponibile aici sau aici.
 • Propune ca variantă pentru gustări fructele și legumele proaspete. Asigură-te că nu se împart gustările între copii și că serbările care se vor desfășura în sălile de clasă nu vor pune copilul în pericol încurajând degustarea unor alimente neetichetate.
 • Încurajează spălatul mâinilor înainte și după masă și nu utilizarea soluțiilor dezinfectante.
 • Încurajează-ți copilul să-și construiască abilitățile adecvate vârstei pentru a gestiona eventuale sale alergii alimentare. Printează și oferă posterele de semnalizare educatorului, învățătorului sau dirigintelui pentru a le afișa în sala de clasă. Ele menționează următoarele reguli:

-citirea etichetelor produselor alimentare,
-evitarea consumului alimentelor fără etichete sau a altor alimente decât cele permise
-spălarea mâinilor înainte și după masă sau după diversele activități școlare (desen, modelaj etc)
– utilizarea autoinjectorului cu adrenalină dacă are vârsta potrivită
-recunoașterea semnelor unei reacții alergice și raportarea lor unui adult
-raportarea oricăror agresiuni sau hărțuiri 

 • Asigură-te că ai acceptul din partea conducerii școlii pentru acele obiecte de care copilul tău ar putea avea nevoie și pe care le-ar putea depozita la școală: șervețele, alimente neperisabile destinate unor situații speciale, materiale școlare prietenoase pentru alergia sa și desigur, cel mai important, trusa sa de urgență.
 • Lucrează asiduu la stabilirea unui parteneriat cu personalul școlii prin întâlniri directe sau alte interacțiuni prin e-mail sau conversații telefonice. Alegeți discursul cu înțelepciune și oferă soluții și consiliere oricând este necesar.
 • Reține că o abordare prietenoasă vă va ajuta să obțineți un rezultat pozitiv!
 • Verifică periodic, împreună cu personalul școlii, dacă planul ales împreună funcționează corect și copilul tău se adaptează și este integrat în colectiv.
 • Formează-ți o echipă de intervenție și nu uita să incluzi în ea și alte rude, prietenii apropiați, cadre didactice și desigur, cel puțin un medic! (de preferat, alergolog).

Îți doresc să ai parte de cât mai multe calificative foarte bune în carnetul de tău de părinte de copil alergic și să auzim numai de bine!

Autor:

Dr.  Claudia Adriana Nicolae 

Medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, Președinte și Inițiator AREA

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 30-08-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont