Înapoi

Anafilaxia, de la subiectivism la obiectivare

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Anafilaxia este o reacție alergică de tip imediat cu simptome care pot pune viața în pericol și care afectează de obicei diverse organe și sisteme ale corpului. Când vine vorba despre definiția anafilaxiei există mici diferențe între diferite țări din întreaga lume.

Ghidul elaborat de Organizația Mondială de Alergie propune următoarea definiție:

Anafilaxia este foarte probabilă atunci când sunt îndeplinite oricare dintre următoarele 2 criterii:
1. Debutul rapid al unei boli (minute până la câteva ore) cu afectarea pielii, a mucoaselor sau a ambelor (de exemplu: urticarie generalizată, mâncărime sau înroșire a pielii, umflare a buzei-limbii-luetei/omușorului)
Și cel puțin una dintre următoarele:
  • a. Afectare respiratorie (de exemplu, lipsa de aer, respirație șuierătoare care traduce existența unui spasm bronșic, stridor sau sunet anormal, ascuţit, de tonalitate înaltă care se aude în ispirație și care traduce existența edemului laringian, scăderea funcției pulmonare, scăderea oxigenului în sânge)
  • b. Scăderea tensiunii arteriale sistolice(prima valoare/ maxima TA) cu mai mult de 30% față de valoarea inițială a persoanei respective sau la mai puțin de 90 mmHg) sau simptome asociate afectării grave a funcției anumitor organe : hipotonie sau scăderea tonusului/forței musculare (colaps), pierderea stării de conștiență, leșin – sincopă, eliminare involuntară a urinei/materiilor fecale (incontinență)
  • c. Simptome gastro-intestinale severe (de exemplu, crampe abdominale severe, vărsături repetitive), în special după expunerea la alergeni nealimentari
2. Scăderea tensiunii arteriale sau respirație șuierătoare sau afectare laringiană (modificarea timbrului vocii, stridor, durere la inghițire – odinofagie) cu debut brusc, după câteva minute până la câteva ore de la expunerea la un alergen cunoscut sau foarte probabil pentru pacientul respectiv, chiar și în absența afectării tipice a pielii (ex: urticarie, înroșire, mâncărime).

Deși anumite simptome asociate anafilaxiei pot implica pe termen lung o afectare puternică a calității vieții, experiențele subiective ale pacienților care au suferit un episod anafilactic sunt adeseori subestimate.

Urmărește Ghidul de prim ajutor în caz de anafilaxie.

Se știe că în cabinetele de alergologie, pacienții cu istoric de anafilaxie sunt în mod obișnuit foarte atent chestionați în privința antecedentelor lor alergice. Cu toate acestea, informații extrem de valoroase care ar putea fi obținute din descrierile live ale evenimentelor ca și din evaluările subiective ale pacienților pot fi pierdute. Iar reacțiile anafilactice sunt aproape întotdeauna asociate cu simptome subiective mai mult sau mai puțin pronunțate, care precedă sau anunță apariția acestora și care sunt denumite prodromuri. Dintre acestea au fost deseori menționate amorțelile (paresteziile) limbii, mucoasei bucale, mâinilor și picioarelor, perceperea unui gust metalic, neobișnuit, sau așa numita aură care se poate manifesta prin tulburări de vedere, de auz, gustative, de vorbire, de mișcare,cu amorțeli sau slăbiciune musculară și dificultate în recepționarea diverșilor stimuli externi. 

Dintre simptomele care au fost descrise adeseori de pacienții care au suferit forme foarte severe de anafilaxie putem menționa: pierderea stării de conștiență, edemul de la nivelul căilor respiratorii superioare, respirația dificilă, transpirația excesivă, eliminarea involuntară a urinii, vărsăturile, erupțiile urticariene, pulsul accelerat(tahicardie), scăderea importantă a valorilor tensiunii arteriale, diaree, înroșirea difuză a pielii sau mâncărimi severe.

Când vine vorba despre secvențierea apariției diferitelor simptome în formele grave de anafilaxie, primele care sunt menționate de cei mai mulți pacienți încă de la debut, sunt cele care apar pe piele, apoi cele din partea aparatului cardiovascular, urmate de cele respiratorii și cronologic mai târziu sunt menționate cele digestive. Cu alte cuvinte în cinetica anumitor reacții anafilactice, deci în apariția și derularea în timp a diferitelor simptome, simptomele cutanate au dominat adeseori debutul, în timp ce simptomele cardiovasculare și respiratorii au apărut doar ca al treilea sau al patrulea simptom. Cu toate acestea există anafilaxii severe și fără nicio manifestare din partea pielii.

Între senzațiile tulburătoare descrise de cei care au suferit episoade anafilactice de severitate extremă, care au fost greu resuscitabile, apar: dispariția completă a anxietății și apariția unui sentiment foarte plăcut de liniște, dorința de a nu se mai întoarce, senzația de plutire, de a se vedea din exteriorul corpului, trecerea printr-un tunel și cele mai înfricoșătoare sunt cele legate de participarea la propria înmormântare sau întâlnirea cu persoane decedate.

În mod cert, un episod anafilactic poate afecta enorm viața unei persoane sau a familiei sale. În cazul reacțiilor alergice severe și mai ales atunci când au fost experimentate anafilaxii aproape de moarte, persoanele în cauză continuă să sufere de anxietate severă și consideră că ulterior episodului respectiv viața lor de zi cu zi s-a schimbat dramatic .

Deoarece alergiile sunt adesea banalizate și nu sunt recunoscute de către societate ca fiind condiții medicale severe, este de mare importanță să subliniem ori de câte ori avem ocazia, caracterul amenințător de viață al anafilaxiei și impactul devastator asociat anxietății și experiențelor de viață negative ale multora dintre pacienții afectați și familiile lor.

Autor:

Dr.  Claudia Adriana Nicolae, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică, Președinte și Inițiator AREA

Surse bibiografice:

Allergo Journal International (2021)

Anaphylaxis: subjective symptom reports of patients with a special focus on “near-death” experiences

Johannes Ring, Anna Maria Farschtschi, Martine Grosber & Knut Brockow 

World Allergy Organization Anaphylaxis Guidance 2020

Victoria Cardona, Ignacio J. Ansotegui, Motohiro Ebisawa, Bernard Y. Thong, Paul J. Turner , Margitta Worm 

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 22-02-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont