Înapoi

COVID -19 și bolile alergice cutanate

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Trăim în ultimele luni o perioadă foarte tulbure, plină de incertitudini mai ales medicale. Viața noastră a fost dată peste cap, atât pe plan personal cât și pe plan social din cauza epidemiei de coronavirus. Ne este teamă să mergem în locuri publice, ne este teamă să mergem la medic, am avut restricții de a ne adresa cabinetelor medicale și spitalelor. Încă suntem prudenți și în stare de alertă.

În acest context anxiogen, pacienții atopici se intreabă și ne intreabă, în ultimele 3 luni :

  • Am un risc mai mare de contaminare datorita eczemei mai ales dacă sunt în puseu?
  • Am un risc mai mare de a face o formă severă de COVID-19, cu manifestări inflamatorii, datorită terenului meu alergic ?
  • Eczema mea se va agrava datorită măsurilor de igienă și dezinfecție ?
  • Există manifestări cutanate ale COVID-19 care pot fi confundate cu dermatita atopică?

Acestea sunt doar cateva întrebari, cele mai importante.

Încercăm mai jos câteva clarificări, deși este dificil, deaoarece informațiile medicale despre COVID 19 se schimbă de la o săptămână la alta și sunt adesea contradictorii. Avem statistici incomplete și o multitudine de ipoteze încă nevalidate complet și corect. Tot ce spunem acum trebuie deci luat sub rezerva unei atenționări, nu a unui adevar absolut.

  • Pacienții cu boli dermatologice, în special cei cu eczeme, datorită afectării prealabile a barierii cutanate (ce are rol protector fata de mediul extern) pot avea teoretic un risc mai crescut de a se îmbolnăvi. Mucoasele, în special conjuctivele, au fost identificate drept una dintre cele mai frecvente căi de intrare în organism a virusului.
  • Studiile recente arată că pacienții considerați foarte probabil a fi infectați sau confirmați pozitivi cu COVID-19 au diverse manifestări cutanate. Aproximativ 20% dintre acestia au pseudodegerături (chilblains), urticarie, vezicule asemănătoare cu cele din varicelă pe trunchi, eruptii imprecise eczematoide sau sub forma de pete rosii, pe față dar și pe membre ; majoritatea se vindeca în câteva zile, sunt similare cu cele observate la infecțiile virale cunoscute, nu sunt caracteristice infecției COVID-19, și nu stim cu siguranță dacă de exemplu veziculele cutanate, sparte, conțin virusul si sunt sursă de infecție. Aceste manifestări cutanate se tratează simptomatic, folosind tratament adaptat fiecărui caz în parte.
  • Majoritatea pacientilor cu eczema pot suferi agravări din cauza spălatului frecvent. Ei trebuie să fie mai prudenți decât ceilalți și să aleagă cu mare grijă produsele de spalare și dezinfecție blânde, să aplice frecvent creme bariera sau să poarte mănuși când ies din casă. Cei care au erupții la nivelul fetei și sunt tentați să se scarpine fac eforturi să evite să își atingă față, de aceea tratarea puseelor cu aceasta localizare este o urgență.
  • Deși pacienții cu eczeme severe sunt considerați adesea a avea un sistem imun dezechilibrat, încă nu s-a constatat o creștere a incidenței COVID-19, nici a formelor grave, la pacienții cu dermatite atopice, și nici cu alte boli alergice.

Vă vom ține la curent de îndată ce avem noutăți și răspunsuri mai complete la întrebările voastre ! Stay safe !

Autor Dr. Diana Plăcintescu medic primar dermato-venerolog

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 23-02-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont