Corticosteroizii cutanați: mituri și temeri
Corticosteroizii cutanați: mituri și temeri
Înapoi

Corticosteroizii cutanați: mituri și temeri

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Printre cele mai prescrise medicamente, corticosteroizii cutanați, au ajuns să aibă un renume prost din cauza utilizării incorecte, agresive și a abuzului în special din primi ani de la introducerea lor în 1952. În dermatita atopică sunt o parte importantă și valoroasă a tratamentului datorită efectului de reducere a inflamației și utilizați corect pot controla simptomele și crește calitatea vieții celor care suferă de această boală. In plus, se lucrează continuu la obținerea unor formule care să aibă efect local maxim, cu efecte adverse sistemice minime, mai ales prin reducerea absorbției și inactivarea cantității absorbite.

Sunt multe mituri și temeri, mai mult sau mai puțin corecte și justificate.

Corticosteroizii au multe efecte adverse severe

Utilizarea incorectă a corticosteroizilor cu administrare cutanată poate duce la efecte adverse locale, generale și la două probleme psihologice situate la poli opuși: dependența și fobia.

Dacă sunt utilizați corect corticosteroizii cutanați apariția efectelor adverse este foarte rară, de mică importanță și intensitate și, în general, rapid reversibile.

Efectele adverse locale și sistemice apar la tratamente îndelungate, aplicare frecventă în doză mare, acoperirea cu pansament/scutec  a anumitor corticosteroizi cu potența mare, depinzând de vehiculul folosit (cremă/ gel/ unguent/loțiune), de suprafața și de zona pe care se aplică, fața și zona genitală fiind cele mai predispuse.

In marea majoritate a bolilor cutanate pentru care sunt folosiți se aleg preparate cu potență mică și moderată, care au, oricum, risc minim de inducere a unor astfel de efecte adverse, chiar la utilizarea incorectă.

Dependența se manifestă prin disconfortul psihologic care apare la întreruperea tratamentului și este asociat fenomenului de rebound, de  reapariție a simptomelor anterioare tratamentului, întâlnit în special în zona feței și a zonei genitale. În India au fost multe cazuri de efecte adverse și dependență datorită accesului facil, neîngrădit la preparate cu potență mare.

Fobia de corticosteroizii topici este la polul opus și este întâlnită foarte frecvent în rândul părinților copiilor cu dermatită atopică. Fobia are ca efect lipsa utilizării acestei medicații sau utilizarea unor doze mici, preparate cu potență mică, insuficiente tratării corecte, iar în disperarea găsirii unor soluții care să elimine complet cortizonul din tratament, pacienții pot deveni victimele șarlatanilor care speculează această temere (ex. cazul bine cunoscut al cremei Aurderm)

La fobia de corticosteroizi contribuie, pe lângă nenumărate informații incorecte care zburdă liber pe paginile de socializare și medicii care nu au un mesaj comun, ceea ce duce la confuzie.  Chiar și insistența recomandării de ”moderație” și  aplicare în ”strat foarte subțire” s-a demonstrat că induce teamă.

Fobia de corticosteroizi înseamnă eșecul tratamentului, multă suferință și creșterea riscului de sensibilizare alergică.

Corticosteroizii nu vindecă eczema

O acuză importantă care ascunde impresia de inutilitate a unui tratament care nu duce rapid la vindecare. În dermatita atopică este foarte important tot parcursul bolii și evitarea suferinței fizice și psihice.

Dermatita atopică necesită o muncă serioasă din partea părintelui și a pacientului, este o muncă de echipă cu dermatologul, alergologul, psihologul și nu se reduce la un singur aspect, fie că vorbim de defectul de barieră cutanată, de o sensibilizare sau chiar de o alergie manifestă, de multitudinea de factori fizici și chimici care o întrețin sau de un anume tratament.

Corticosteroizii vor prelungi durata dermatitei atopice și scad șansele de vindecare

Corticosteroizii cutanați nu afectează istoria naturală a dermatitei atopice, doar fac ”drumul” mai ușor, împreună cu alte măsuri terapeutice sau nonterapeutice. Să nu uităm că o dermatită bine controlată reduce riscul dezvoltării unor alergii alimentare și/sau respiratorii.

Corticosteroizii cutanați trebuie aplicați în cantități mai mici decât cele prescrise

Aplicarea trebuie să fie în strat subțire, dar suficientă cât să acopere întreaga zonă inflamată și conform indicațiilor ca doză și durată, până la dispariția eczemei.

Mesajul final este să facem o echipă medic/părinte/pacient, să se pună întrebări, să se lămurească tot ce este legat de tratament, durată, mod de administrare, de alternative și să se meargă la controalele indicate pentru a putea adapta tratamentul la noile provocări și probleme care apar în timp.

Autor:

Dr. Loredana Vasile

Medic primar alergologie și imunologie clinică

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 21-03-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Licitează fară cont