Înapoi

Particularitățile cosmetologice ale pielii atopice

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Orice alergie se desfășoară în două etape. Prima etapă este cea de sensibilizare a organismului, când alergenul, oricare ar fi el, este preluat de anumite celule specializate ale sistemului imunitar și, după un șir de prezentări și tatonări, este declarat indezirabil.

Momentul este marcat firește și de crearea unor instrumente de apărare cu titlul de anticorpi sau imunoglobuline E, care vor fi utilizate la întâlnirile următoare, când vor recunoaște prompt substanța declarată periculoasă și vor declanșa o reacție prin care se va încerca eliminarea ei.

Conexiunea dintre piele și alergii

În cazul alergiilor alimentare sensibilizarea alergică se poate face atât pe calea firească, prin consumul alimentului respectiv, dar și pe căi mai puțin obișnuite, prin inhalare sau prin contactul alergenului cu pielea.
Să nu uitați, de asemenea, că unul din trei copii cu dermatită atopică severă suferă de alergii alimentare. Se știe că imaturitatea intestinală a micuților corelată cu funția de apărare compromisă a mucoasei intestinale vor duce la nedezvoltarea sau chiar pierderea toleranței câștigate față de diverse alimente.

În același timp însă, și compromiterea funcției de barieră a stratului superficial al pielii, pare să fie de importanță vitală pentru dezvoltarea ulterioară a alergiilor alimentare, favorizând sensibilizările alergice prin expunerea pielii inflamate la diversele alergene.

Chiar și în absența dermatitei atopice, atunci când o persoană a fost diagnosticată cu o alergie alimentară, trebuie să fie foarte vigilentă și să evite și această cale de contact cu alergenul periculos.
Cu alte cuvinte, nu era suficientă munca de detectiv atunci când trebuie citite toate etichetele produselor alimentare, se mai adaugă şi traducerea și răstălmăcirea etichetelor şi prospectelor produselor cosmetice şi de igienă personală.

INCI și Ingredientele naturale în produse cosmetice

Lista ingredientelor cosmetice respectă, în ultimii ani, sistemul INCI (Inter¬na¬tional Nomen¬cla¬ture of Cos¬metic Ingre¬di¬ents sau Nomenclatura Internaţională a Ingredientelor Cosmetice). Acest sistem permite identificarea tuturor ingredientelor folosind o singura denumire pentru toate statele membre UE.

Pare mai uşor decât este în realitate! Aşadar, se pare că orice consumator care are anumite alergii ar trebui să consulte un ghid pentru a obţine informaţii precise.

În general, produsele cosmetice pot conţine o sumedenie de agenţi de colorare, conservanţi, parfumuri, filtre de protecţie solară dar şi preferatele ingrediente naturale. Toţi producătorii sunt obligaţi să dovedească siguranţa toxicologică şi microbiologică a tuturor produselor şi să demonstreze clar eficacitatea acestora.

Rețineți că ingredientele naturale sunt listate, conform reglementărilor sistemului INCI, sub denumirea botanică a plantelor.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute ingrediente:

Migdală /ulei de migdală– prunus [amygdalus] dulcis/amara/sativa

Măr – malus domestica/pyrus malus

Afină –vaccinium myrtillus

Caisă – prunus armeniaca

Avocado – persea gratissima/americana

Banană – musa sapientum

Orz – hordeum/hordeum vulgare

Nucă braziliană – bertholletia excelsa

Caju – anacardium occidentale

Țelină – apium graveolens

Castană – castanea sativa/sylva

Năut – cicer arietinum

Nucă de cocos – cocus nucifera

Porumb – zea mays

Ou – ovum

Pește /ulei de pește – pisces/piscum iecur

Ulei din ficat de cod – gadi iecur

Alună – corylus rostrata/avellana/americana

Kiwi – actinidia chinensis

Lupin – lupinus albus/luteus

Macadamia – macadamia ternifolia

Lapte – lac

Ovăz – avena sativa

Piersică – prunus persica

Arahide – arachis/arachis hypogea

Fistic – pistacia vera

Orez – oryza/oryza sativa

Susan – sesamum indicum

Soia – glycine max/soja

Semințe/ulei de floarea soarelui – helianthus annuus

Nucă – juglans regia/nigra

Grâu – triticum/triticum vulgare

Pepene -cucumis melo

Castravete –cucumis sativus

Ulei de măsline –olea europaea

Rodie –punica granatum l.

Portocala –citrus aurantium dulcis

Struguri –vitis vinifera

Ulei de in – Linum Usitatissimum

Roșcovă –ceratonia siliqua(carob) gum

Nu uitați:

Tochoferolul sau vitamina E se obține și din uleiul de soia sau de floarea soarelui.

Proteinele hidrolizate din gluten sau glutenul deamidat apar în preparatele cosmetice sub denumirea INCI hydrolyzed wheat protein, dar pot avea și denumiri comericale sau abrevieri de genul: Pronalen, Cropeptide, Gluadin, Glupal / Glupearl 19S, Tritisol.Există persoane care sunt sensibilizate alergic exclusiv la această formă de gluten, care este supus unui proces chimic de hidrolizare acidă sau bazică pentru a-i îmbunătăți solubilitatea. Aceste hidrolizate proteice sunt prezente mai ales în săpunuri. Paradoxal ,există persoane care dezvoltă alergie doar la glutenul deamidat și nu au reacții alergice când consumă gluten normal.

Autor:

Dr. Claudia Adriana Nicolae

Medic primar alergologie și imunologie clinică

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 16-09-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Licitează fară cont