Ce este Imunoglobulina E?
Imunoglobulina E (IgE) este un tip de anticorp. Celulele noastre imune numite celule B (sau celule plasmatice atunci când sunt activate) produc anticorpi ca răspuns la alergeni, agenți patogeni, celule canceroase și alte amenințări. Anticorpii ne ajută celulele imune să recunoască și să elimine acești „intruși” [1, 2].
Rolul principal al IgE este de a vă proteja corpul de infecții cu paraziți și este, de asemenea, implicat în reacții alergice [3, 4].
IgE mediază cea mai frecventă reacție alergică, cunoscută sub numele de hipersensibilitate de tip 1. Acesta este un răspuns imun necontrolat la componentele din mediu (antigeni) în boli alergice precum [5]:
- Astm
- Dermatită atopică (eczeme)
- Rinită alergică (febra fânului)
- Alergii alimentare
O persoană alergică produce anticorpi IgE specifici împotriva unui alergen în timpul primului contact, cunoscut sub numele de sensibilizare. Acești anticorpi se leagă de celulele imune (mastocite și bazofile), permițându-le să recunoască alergenul data viitoare [6]. Apoi, când același alergen ajunge în organism, cantități masive de IgE stimulează mastocitele și bazofilele să elibereze histamină și alte „arme de apărare”. Acest lucru duce la simptome neplăcute, de la mâncărimi ale pielii până la condiții care pun viața în pericol [7, 8].
Celulele noastre B produc un tip specific de IgE pentru fiecare alergen și de aceea puteți fi alergic la un singur lucru, cum ar fi arahide, sau câteva dintre acestea [9].
Test de sânge IgE
De obicei, se recomandă un test de sânge IgE atunci când aveți infecții recurente sau pentru a monitoriza tulburările imune, cum ar fi alergiile.
Pe de altă parte, IgE total nu este un marker specific și nu poate fi utilizat pentru a diagnostica o anumită boală. Cu toate acestea, poate arăta anumite indicii, cum ar fi riscul de alergii, infecții și unele boli cronice [10].
Deoarece multe afecțiuni diferite pot crește IgE totale, nu este adecvat pentru diagnosticarea unei anumite boli sau chiar a alergiilor în general [11, 12].
Ce înseamnă niveluri ridicate de IgE?
Nivelurile de IgE sunt un marker al sănătății imune. Nivelurile scăzute sau ridicate nu indică neapărat o problemă dacă nu există simptome sau dacă medicul dumneavoastră vă spune să nu vă faceți griji.
1) Alergii
Alergiile sunt cea mai frecventă cauză a IgE crescut. IgE crește ca răspuns la alergeni, care sunt diferiți pentru fiecare persoană. Pentru unii, factorii declanșatori sunt alimentari (alergii alimentare), iar pentru alții sunt sezonieri (alergii la polen) [13].
Eczeme, astm și rinită
Dermatita atopică sau eczema determină în general cele mai ridicate niveluri de IgE, urmate de astm și rinită. La persoanele cu alergii sezoniere, nivelurile ating un vârf la 4-6 săptămâni după sezonul polenului [28, 41].
Alergiile alimentare
Expunerea la alergeni alimentari induce doar o creștere pe termen scurt a IgE totale. Este interesant faptul că alimentele procesate care conțin un anumit alergen pot determina niveluri de 3-8 ori mai mari comparativ cu alergenii pentru alimente crude [14].
2) Infecții parazitare
După cum s-a menționat, rolul principal al IgE este de a detecta și ajuta la eliminarea paraziților din corpul nostru. În absența tendințelor și simptomelor alergice, infecția parazitară este cea mai probabilă cauză a IgE crescute [15, 16].
Producem unele imunoglobuline IgE specifice paraziților, dar acestea nu sunt întotdeauna detectabile la persoanele cu infecții. Testele suplimentare dintr-o probă de fecale sau frotiu de sânge pot fi necesare pentru a confirma diagnosticul [17, 18].
3) Boli rare
Sindroamele hiper IgE (HIES) sunt tulburări rare însoțite de IgE crescută în sânge. Persoanele care suferă de acestea prezintă infecții frecvente ale pielii și ale căilor respiratorii din cauza imunității afectate [19].
Sindromul Job este cel mai frecvent tip de HIES, care provoacă o serie de anomalii ale osului și ale țesutului conjunctiv. Nivelurile de IgE ajung până la 2.000 kU / L, dar pot scădea (și chiar se pot normaliza) la vârsta adultă [20].
Un tip rar de cancer numit mielom multiplu IgE atacă celulele plasmatice și determină producția crescută a acestor anticorpi [21].
Ambele afecțiuni sunt mai puțin frecvente și nu există niciun motiv pentru a intra în panică dacă testul de sânge a evidențiat niveluri ridicate de IgE. O cauză benignă, cum ar fi expunerea la alergeni, este mult mai probabilă.
4) Altele
Alte condiții sau factori de stil de viață care pot crește IgE includ [22]:
- Fumatul
- Consumul de alcool
- Boala inflamatorie a intestinului (IBD)
- Infecții bacteriene și virale
- Limfoame (cancere ale sistemului limfatic)
- Sindrom nefrotic (tulburare renală)
Deoarece multe afecțiuni diferite pot crește IgE totale, nu este adecvat pentru diagnosticarea unei anumite boli sau chiar a alergiilor în general [11, 12]. Un IgE total crescut, trebuie întotdeauna interpretat în context clinic!
Autor:
Dr. Monica Popa, medic specialist alergologie și imunologie clinică, voluntar AREA