Lupinul este o plantă din familia Fabaceae. Anumite varietăți de lupin (Lupinus albus – lupin alb, Lupinus luteus – lupin galben, Lupinus angustifolius – lupin albastru) sunt folosite în alimentație, în special în zona mediteraneană iar altele sunt utilizate ca flori ornamentale.

Deși este cunoscut de aproximativ 3000 de ani, lupinul a rămas, până de curând, o plantă despre care se știu relativ puține detalii.
Cei care au redescoperit că lupinul poate fi folosit cu succes în alimentație sunt nemții. Ei au considerat că este un aliment ideal pentru vegetarieni deoarece este bogat în proteine ce pot fi utilizate atât pentru producerea înlocuitorilor de lactate cât și de carne. De asemenea este bogat în fibre alimentare și sărac în grăsimi.
În țările mediteraneene și orientale, boabele de lupin se consumă ca și arahidele, fiind servite alături de bere în multe baruri și pub-uri. Și tot din boabe de lupin, dar fierte, se prepară o pastă la fel ca humusul din năut sau icrele din fasole.

Alergenele lupinului respectă caracteristicile majorității alergenelor leguminoase, adică au o rezistență naturală mare la denaturarea termică sau la cea chimică realizată prin digestie. Unele dintre fracțiunile proteice din lupin au mari asemănări structurale cu cele din arahide, dar semnificația clinică completă a acestui fapt nu a fost pe deplin elucidată.
Deși ne-am putea aștepta la o reactivitate alergenică încrucișată, extinsă între diferitele specii ale familiei Fabaceae (leguminoase), în fapt ea nu apare atât de frecvent.
Alergia încrucișată s-a dovedit a fi cea mai pronunțată între arahide, mazăre și soia, dar și între lupin și arahide și cu mult mai rare, dar adeseori implicate în anafilaxii severe, între lupin și soia și chiar migdale.
De multe ori sensibilizarea alergică relevantă clinic la un reprezentant al leguminoaselor nu justifică eliminarea dietetică a tuturor legumelor. Astfel că se impune verificarea atentă a toleranței la fiecare în parte. Cu toate acestea, sensibilizarea alergică la acest grup de alimente poate fi și un proces care se desfășoară în dinamică și impune prudență în abordarea restricțiilor alimentare.
Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de:
20-03-2022