Înapoi

Explorări funcționale în Astm: Spirometria

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Spirometria – ce este, cum se efectuează și contraindicații

Spirometria derivă din cuvintele latine SPIRO (a respira) și METER (a măsura).
Spirometria este cea mai frecventă metodă de explorare a funcției respiratorii, care include măsurarea volumului și vitezei respirației. Aceasta evaluează funcția mecanică integrată a plamânului, a peretelui toracic, a mușchilor respiratori și a căilor respiratorii.
Spirometria este recomandată de ghidurile naționale și internaționale ca fiind gold standard pentru diagnosticul BPOC-ului, astmului, emfizemului și fibrozei pulmonare. Acest test este indicat pentru diagnosticarea unor sindroame obstructive, restrictive sau mixte, dar și pentru evaluarea riscului preoperator și de barotraumă ori pentru determinarea reactivității bronșice. Deasemenea, este utilă pentru a monitoriza efectele terapiilor utilizate pentru tratarea bolilor respiratorii. Spirometria poate fi utilizată în cercetare și studii clinice și anchete epidemiologice.
Dispozitivul cu ajutorul căruia se efectuază spirometria se numește spirometru (inventat în anul 1840 de către un chirurg englez, Dr. John Hutchinson). Spirometrul măsoară volumul de aer care intră în plămâni și respectiv, volumul care iese din plămâni, iar rezultatele sunt trimise către un computer, urmând a fi stocate și analizate. Timpul necesar pentru spirometrie variază în funcție de complexitatea măsurătorilor, tehnica aplicată și cooperarea pacientului, media fiind în jur de 15-20 de minute. Este foarte utilă și reprezentarea grafică a fluctuației în timp a funcției pulmonare a pacientului respectiv. Indicatorii pe care medicul specialist pneumolog îi măsoară în timpul spirometriei sunt CVF (capacitatea vitală funcțională),
VEMS (volumul espirator maxim în prima secundă) și  indicele de permeabilitate bronşică IPB/IT-indicele Tiffeneau (egal cu raportul VEMS/CVF). Rezultatele sunt exprimate frecvent în procente fată de valorile ideale ale funcției pulmonare calculate în funcție de sex, rasă, vârstă și înălțime. Valoarea normală VEMS este între 75-80%.
Înaintea efectuării testului trebuie evitate:

  • consumul de alcool (cu cel puțin 4 ore înainte),
  • mesele grele (cu 2 ore înainte), fumatul (cu o oră înainte),
  • exerciții fizice intense (cu 30 de minute înainte).

Contraindicațiile pentru efectuarea spirometriei sunt reprezentate de: angină pectorală instabilă; anevrism abdominal, cerebral sau toracic; hemoptizie recentă; pneumotorax în antecedente sau trombembolism pulmonar recent;  intervenţii chirgicale recente (oculare, toracice sau abdominale); durere acută toracică sau abdominală, indiferent de cauză; durere bucală sau facială exacerbată de piesa bucală; demență sau confuzie mentală; vărsături, vertij.

Astmul: Spirometria explicată pacientului
Play Video

Autori:

Dr. Gheorghiu Radu

Medic Rezident Pneumologie Pediatrică

Std. Tița Alexandra

Dr. Iustina Stan

Medic Primar Pediatru – Medic Specialist Pneumologie Pediatrică – Doctor în Științe Medicale

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 12-09-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont