Înapoi

Urticaria la frig

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Urticaria a frigore, cunoscută și sub numele de urticarie acută la frig, este o afecțiune a pielii caracterizată prin erupții în relief, roșii, asociate cu mâncărime, asemănătoare cu urzicătura, apărute după expunerea la frig sau schimbări bruște de temperatură.

Urticaria – ce trebuie să știm?

Urticaria reprezintă o erupție cutanată în relief, intens pruriginoasă. Leziunile pot varia ca mărime și pot apărea într-o parte a corpului sau pot fi răspândite pe o suprafață mai mare.
Copiii sunt adesea afectați, precum și femeile cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani și persoanele atopice (cu antecedente de alergii).
Celula cheie implicată în procesul de apariție a urticariei este mastocitul, care poate fi activată de o varietate de stimuli și conduce la eliberarea de histamină. Histamina acționează asupra vaselor mici de sânge de la nivel cutanat determinând dilatatea acestora. Astfel apar roșeața și edemul caracteristice afecțiunii.
Stimulii eliberatori ai histaminei sunt multipli.

Printre cei mai frecvenți stimuli eliberatori ai histaminei se numără:

– ingestia de alimente (lapte, ouă, nuci, soia etc.),

– mușcături/înțepături de insecte (furnici, albine, viespi etc.),

– expunerea la temperaturi scăzute sau crescute,

– infecții (virale sau bacteriene)
– medicamente (AINS sau antibiotice).


În funcție de durata erupției, întâlnim uricarie:


acută – erupția cutanată dispare complet în 6 săptămâni

cronică – erupția cutanată persistă sau apare și dispare mai mult de 6 săptămâni, adesea pe parcursul mai multor ani

Există şi forme speciale de urticarie, denumite inductibile. Acestea sunt declanșate de contactul organismului cu diverși agenți fizici precum variațiile de temperatură, cald sau frig, apa, presiunea exercitată asupra pielii, vibrațiile, efortul sau emoţiile.


Factori declanșatori ai urticariei la frig


Urticaria la frig apare prin expunerea pielii la o temperatură mult scăzută. Din cauza unei trăsături moștenite, a unui virus sau a unei boli, anumite persoane par să aibă celulele pielii foarte sensibile. Frigul declanșează eliberarea de histamină și alte substanțe chimice în sânge.
Au fost descrise nouă subtipuri diferite, inclusiv reacții imediate și tardive, urticarie la rece localizată, precum și subtipuri cu reacții generalizate și în zone ale pielii care nu sunt expuse direct la frig.

Simptomele pot fi declanșate de: atingerea unor corpuri reci ferme, apă rece (înot sau dușuri reci), expunerea la temperatură ambiantă scăzută (anotimpuri reci, aer condiționat), vântul, consumul de alimente reci (înghețată) și băuturi reci. Erupțiile urticariene pot apărea și pe zonele acoperite de îmbrăcăminte, care sunt expuse unui curent de aer rece, ce poate pătrunde ușor prin materialul textil.
În foarte multe cazuri de urticarie la frig, boala este idiopatică (nu se cunoaște cauza).
Boala poate apărea și ca urmare a infecțiilor, neoplaziilor sau bolilor autoimune.

Printre bolile infecțioase care pot induce urticarie a frigore se numără sifilisul, borrelioza, rujeola, varicela, hepatita, mononucleoza infecțioasă și infecțiile cu virusul imunodeficienței umane (HIV).
Afecțiunile hematologice precum crioglobulinemia, leucemia limfocitară cronică, limfosarcomul, pot fi asociate cu apariția alergiei a frigore.


Cine este mai susceptibil în a dezvolta urticarie la frig?


Au fost identificate anumite categorii de pacienți care sunt mai predispuși la apariția
urticariei la frig:
adulții tineri – urticaria primară dobândită la frig (cel mai comun tip), mai frecventă în rândul femeilor, cu o durată între 5 – 10 ani
pacienții cu alte afecțiuni asociate – urticaria la frig dobândită secundar – poate fi cauzată de o problemă de sănătate asociată, precum infecțiile sau neoplazia
pacienții cu anumite trăsături moștenite – urticaria la frig de tip familial – este o afecțiune rară, moștenită.


Cum se manifestă urticaria la frig?


Semnele și simptomele urticariei la frig pot varia de la cele locale, la cele sistemice.
Prezentarea clinică depinde de intensitatea și durata expunerii la frig, precum și de pragurile individuale de sensibilitate la frig (care variză între 4°C și 27°C).
Semne și simptome comune includ:

  • mâncarime și roșeață pe zona de piele care a fost expusă la frig
  • ameliorarea reacției pe măsură ce pielea se încălzește
  • umflarea mâinilor în timp ce țineți în mână obiecte reci
  • umflarea buzelor în urma consumului de alimente sau băuturi reci

Reacțiile severe pot include anafilaxia, dacă este vorba de apariția unei erupții urticarierne generalizate, care asociază edeme localizate (la nivelul buzelor, limbii, glotei), împreună cu cel puțin una din următoarele:

– Afectare respiratorie: respirație greoaie, dificilă, senzație de presiune toracică, tuse, respirație șuierătoare (wheezing), răgușeală, stridor (sunet anormal, ascuţit, de tonalitate înaltă care se aude în inspirație și care traduce existența edemului laringian.

– Scăderea tensiunii arteriale sistolice, puls accelerat, incontinență sfincteriană(eliminarea involuntară a urinei/materiilor fecale), agitație în primele fazele, fiind urmată mai târziu de confuzie, amețeală, leșin, cu sau fără pierderea stării de conștiență.

Simptomele încep imediat după ce pielea este expusă la o scădere bruscă a temperaturii.

Condițiile de umezeală și vânt pot conduce la o reapariție a simptomelor. Fiecare episod poate persista timp de aproximativ două ore. Cele mai grave reacții apar, în general, în cazul unei expuneri complete a pielii, cum ar fi înotul în apă rece.

Diagnosticul urticariei la frig

Medicul dumneavoastră poate diagnostica urticaria la frig după o anamneză amănunțită și după efectuarea unui test de stimulare la rece (TSR). Un TSR presupune plasarea unui cub de gheață pe piele timp de aproximativ 4 minute pentru a vedea dacă va exista vreo reacție. Obținerea unei reacții vizibile pe piele (zonă roșie, edemațiată, însoțită de prurit local) este un semn că este posibil să aveți de fapt urticarie a frigore. Uneori, este posibil ca o erupție cutanată să nu apară imediat la locul testului de stimulare la rece și va trebui să așteptați între 20 și 30 de minute pentru o reacție.

În cazurile în care, urticaria la frig este cauzată de o afecțiune care interesează sistemul imunitar, cum ar fi o infecție sau neoplazie, medicul dvs. poate avea nevoie de teste maicomplexe pentru a pune diagnosticul.

Cum gestionăm urticaria la frig?

Deși subtipurile de urticarie sunt provocate de o mare varietate de factori, tratamentul acesteia urmează în principal câteva principii de bază. Acestea sunt:

– evitarea sau eliminarea cauzelor;

– medicație simptomatică;

După ce medicul a pus diagnosticul de urticarie la frig, acesta va prescrie medicamentele necesare tratamentului în funcție de gravitatea leziunilor. Pot exista situații în care sunt necesare doze mari de antihistaminice, la care se pot adăuga și preparate cortizonice.

Formelor severe de urticarii a frigore, necontrolabile, le este rezervat un tratament aparte cu anticorpi monoclonali anti IgE.

Dacă ați experimentat reacții severe recente sau aveți antecedente de șoc anafilactic, trebuie consultat cu atenție planul de acțiune în caz de anafilaxie și avută mereu la îndemână trusa de urgență. Patologia poate fi în unele cazuri autolimitată(poate să dispară de la sine în decurs de câteva săptămâni sau luni).

Există câteva sfaturi și măsuri de precauție pentru a gestiona simptomele urticariei la frig. Este necesar să evitați:

– băuturi reci și alimente congelate

– proceduri cosmetice la rece

– locuri cu temperaturi mai scăzute, cum ar fi pivnițele și supermarketurile cu rafturi frigorifice

– sarcini casnice, cum ar fi dezghețarea congelatorului sau curățarea ferestrelor

– activitățile în aer liber, cum ar fi înotul, sporturile de zăpadă și alpinismul, ar putea declanșa simptome

Se recomandă purtarea de îmbrăcăminte groasă, călduroasă, din materiale termoizolante pe parcursul anotimpurilor reci.

Mesaje de luat acasă:

Urticaria la frig este o afecțiune apărută la nivelul pielii în urma expunerii la termpaturi scăzute, care influențează semnificativ calitatea vieții pacienților.

Urticaria la frig poate fi declanșată de atingerea unor obiecte reci, apă rece, consumul de alimente și băuturi reci, expunerea la aer rece, dar și de alte patologii pe care pacientul le poate asocia precum infecțiile și neoplazia.

Semnele și simptomele urticariei la frig pot varia de la cele locale, la cele sistemice.

Medicul va pune diagnosticul de urticare la frig pe baza informațiilor oferite de către pacient, pe aspectul leziunilor și pe baza testului de stimulare la rece.

Prevenția este o parte foarte importantă în tratamentul urticariei la frig.

În caz de reacții severe, consultați planul de acțiune pentru anafilaxie și utilizați trusa de urgență.

Bibliografie:
https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/skin-hair-and-nails/urticariahives#about-urticaria-hives

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1398-9995.2003.00327.x

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-urticaria/symptoms-causes/syc20371046

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-is-cold-urticari

Autor:

Dr. Alexandra Tița, medic rezident Alergologie și Imunologie Clinică

Dr. Adriana-Claudia Nicolae, medic primar Alergologie și Imunologie Clinică

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 28-01-2023
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont