Înapoi

Organizează-ți sărbătorile în jurul alergiilor și astmului

Distribuie:
FacebookTwitterLinkedInCopy Link

Sărbătorile sunt un moment pentru familie, prieteni și festivități. Deși totul poate părea a fi în regulă, dacă aveți astm sau alergii, acesta este momentul să fiți precauți. Este nevoie de conștientizare și pregătire, deoarece un sezon plin de tradiție și bună dispoziție poate fi acompaniat adesea de factori declanșatori ascunși ai alergiilor.
Petrecând mai mult timp în casă pe perioada sezonului rece, alergiile și astmul pot fi exacerbate de multiple particule și substanțe chimice din interior. Alimentele de sezon, fumul din șemineu, mucegaiul, mirosurile artificiale, părul de animale de companie și acarienii din praf sunt principalele cauze ale alergiilor de sărbători.


Alergiile alimentare din timpul sărbătorilor


Preparatele de sărbători sunt cele mai susceptibile de a conține un procent mare de alergeni alimentari. Trebuie să fiți foarte atenți la ce conține fiecare produs dacă vă cunoașteți cu alergii alimentare. Unele persoane sunt sensibile chiar și la cantități infime din anumite alimente, ceea ce poate fi deosebit de problematic în cazul produselor de panificație preparate în bucătării comerciale.

Cele mai comune alergene alimentare din preparatele de Crăciun sunt:

Laptele și produsele lactate: Laptele este adesea folosit pentru a crește cremozitatea mâncărurilor, așa că poate fi un adaos popular la rețetele de Crăciun pentru torturi și deserturi. Preparatele de Crăciun pot fi conține, de asemenea, și smântână, unt sau brânză, care pot fi alergene pentru unii oameni.

Glutenul: Preparatele de Crăciun pot conține făină de grâu, ovăz sau secară, care conțin gluten. Dacă sunteți sensibil la gluten, ar trebui să evitați preparatele de Crăciun care conțin aceste ingrediente.

Oul: Alergia la ou poate fi o problemă în perioada sărbătorilor, deoarece multe
dintre preparatele tradiționale conțin ou. Ouăle din rețete pot fi adesea înlocuite
cu semințe de in sau de chia măcinate și rehidratate.

Nucile și semințele: Nucile se regăsesc în multe produse de Crăciun și nu sunt întotdeauna evidente. Prăjiturile, budincile și plăcintele conțin adesea nuci sau semințe, cum ar fi migdale, alune sau susan.

Soia: Preparatele de Crăciun pot conține soia sau proteine din soia.

Muștarul: poate fi utilizat în diverse preparate culinare sau ca
ingredient în sosuri, dressinguri sau marinade.

– Condimentele de Crăciun: Anasonul, coriandrul și chimenul, pot cauza probleme persoanelor alergice la polenul de pelin, un declanșator comun al febrei fânului la sfârșitul verii. Scorțișoara este un ingredient comun în dulciuri și prăjituri de Crăciun.

– Unele dintre alimentele servite în mod tradițional iarna, cum ar fi varza murată, produsele din pește și șunca afumată, sunt fermentate, învechite și conservate. Acestea conțin multă histamină, care poate declanșa o intoleranță la anumite persoane. În cazul în care se suspectează intoleranță la histamină, consultați un medic specialist alergolog pentru a exclude alte boli.

– Produsele confiate pot conține diverși alergeni care pot provoca reacții alergice la unii indivizi. Printre cei mai frecvenți alergeni care pot fi prezenți în produsele confiate se numară: ou, lapte, soia, nuci, arpacaș.
Mulți dintre noi vor consuma mai mult alcool în perioada sărbătorilor decât în orice alt moment al anului, așa că este deosebit de important să fim conștienți la alergenii asociați.
Băuturile alcoolice de sărbători pot conține diferiți alergeni, în funcție de ingredientele folosite în prepararea lor. Aceștia pot fi:

Nuci și semințe: Amaretto – migdale; Frangelico – alune; Nocello – nuci și alune;
Orahovac – nuci, pălinca cu nuci, vinul de migdale;

Orzul și secara: berea poate fi preparată cu orz sau secară, care conțin gluten;

Lapte: vodkă și gin;
Consumul de alcool poate agrava severitatea unei reacții alergice. Acesta irită stomacul, crescând absorbția alergenelor. De asemenea, alcoolul reduce nivelul de zahăr din sânge și vă poate face să vă fie foame, astfel încât este mai probabil să faceți o alegere alimentară nesigură.


Indicații care vă vor ajuta să vă descurcați în timpul mesei de sărbători:

 • Atunci când participați la petrecerile de sărbători, informați gazda despre alergia/alergiile dvs. alimentară/alimentare. În mod similar, dacă sunteți gazda evenimentului, asigurați-vă că întrebați invitații dacă cineva are o alergie alimentară.
 • Înainte de a mânca ceva, întrebați întotdeauna ce conține iar dacă copiii dvs. au alergii, fiți un avocat pentru ei! De exemplu, s-ar putea să credeți că știți toate ingredientele, dar dacă preparatul este făcut în casă, nu veți ști niciodată cu siguranță. În zilele noastre, trebuie să ne interesăm de ingredientele din ingrediente!
 • Reamintiți familiei și prietenilor că acel “doar un pic” poate fi periculos, mai ales atunci când vine vorba de evitarea contaminării încrucișate a ustensilelor alimentare, a farfuriilor și a altor obiecte.
 • Citiți toate informațiile de pe sticlă, inclusiv etichetele (unii alergeni sunt menționați pe sticla sticlei și nu pe etichetă) pentru orice alcool pe care intenționați să îl beți.
 • Chiar dacă vă luați toate măsurile de precauție, există totuși o mică șansă de a avea o reacție alergică. Aveți la îndemână epinefrina autoinjectabilă, pentru orice eventualitate. (Revedeți periodic pașii de prim ajutor și invitații și persoanele apropiate să o facă)

Alergia la pomii de Crăciun

Alergiile la polenul pomilor de Crăciun (pin, brad și molid) sunt relativ rare, potrivit Colegiului American de Alergologie, Astm și Imunologie. Terpenii, compuși organici volatili din seva copacilor, pot determina apariția de erupții cutanate, mâncărime, umflături, greață, dificultăți de respirație sau chiar șoc anafilactic. Aceștia sunt des folosiți în fabricarea produselor de curățenie, al solvenților și parfumurilor, fiind necesară citirea cu atenția a etichetelor înaintea utilizării lor. Cei mai comuni alergeni asociați pomilor de Crăciun sunt mucegaiul, praful sau polenul de pe brad. Acești alergeni se găsesc acum atât pe pomii artificiali, cât și pe cei naturali.

Odată ce bradul ajunge în casă, mucegaiul de pe acesta începe să se amplifice, declanșând o reacție alergică cunoscută sub numele de “sindromul bradului de Crăciun”.

Simptomele includ: strănut, tuse congestie nazală, rinoree, prurit la nivelul nasului și al gâtului, lăcrimare a ochilor, piele uscată. Într-un studiu, cercetătorii au măsurat îndeaproape cantitatea de mucegaiuri dintr-o cameră în care se afla un brad natural. În primele trei zile în care bradul a stat în interior, numărul de spori de mucegai din aer a rămas la aproximativ 800 de spori pe metru cub de aer. Începând cu a patra zi, însă, numărul de spori a început să crească și, în cele din urmă, a ajuns la 5.000 de spori de mucegai în aer pe metru cub în decurs de două săptămâni. Cantități mai mari de 700 de spori pe metru cub sunt un indiciu că într-un mediu are loc o creștere a mucegaiului. Bradul de Crăciun poate conține mai multe tipuri de mucegai, în funcție de condițiile în care a fost crescut și de starea sa de sănătate. Unele dintre cele mai comune tipuri de mucegai care pot apărea pe bradul de Crăciun sunt:

 • Aspergillus: Aceasta este o specie comună de mucegai care se găsește în sol și se poate răspândi pe plante prin intermediul prafului sau al aerului. Aspergillus poate provoca erupții cutanate, mâncărime, iritații oculare sau dificultăți de respirație la persoanele alergice.
 • Penicillium: Aceasta este o altă specie comună de mucegai care poate crește pe bradul de Crăciun dacă acesta este ud sau în putrefacție. Penicillium poate provoca simptome cum ar fi erupții cutanate, mâncărime sau dificultăți de respirație.
 • Cladosporium: Aceasta este o specie de mucegai care se găsește în aer și poate crește pe frunzele bradului dacă acesta este așezat într-un loc umed sau întunecat. Cladosporium poate provoca simptome de alergie, cum ar fi strănut, rinoree sau iritații oculare.

Polenul, care se poate lipi de seva pomului primăvara, este un alt alergen pe care bradul îl poate aduce în casa dvs.. Particulele de polen reținute sunt eliberate în aer atunci când pomul este recoltat și adus în interior și poate pătrunde în nas, ochi și plămâni – la unele persoane, acest lucru poate declanșa o reacție alergică.

Praful este un alt alergen asociat cu alergia la bradul de Craciun. Indiferent de tipul său, natural sau artificial, bradul poate acumula cantități mari de praf printre ramurile sale.

Sfaturi pentru a minimiza o reacție alergică la pomul de Crăciun:

 • Pulverizați bradul natural cu un fungicid sau cu o soluție de apă și înălbitor (atenție la mirosul chimic) înainte de a-l decora. Acest lucru va ajuta la eliminarea sporilor de mucegai prezenți pe brad. Lăsați-l să se usuce pe o verandă închisă sau în garaj.
 • Scuturați bradul înainte de a-l pune în casă. Un compresor de aer poate fi, de asemenea, folosit pentru a îndepărta polenul, praful, mucegaiul și frunzele uscate.
 • Aceleași măsuri sunt valabile și pentru coronițele din brad sau vâsc. Dacă obeservați apariția simptomelor de alergii sau astm, limitați numărul de zile în care se află în casă.
 • Folosiți un purificator de aer în aceeași cameră cu bradul natural sau artificial pentru a ajuta la reducerea nivelului de mucegai.
 • Purtați mănuși și mâneci lungi în timp ce vă decorați bradul. Acest lucru poate ajuta la reducerea la minimum a apariției unei erupții cutanate din cauza atingerii excesive a bradului.

Decorațiunile de Crăciun

Depozităm decorațiunile de Crăciun pentru cea mai mare parte a anului, iar în această perioadă este posibil ca acestea să se prăfuiască. Acolo unde există praf, există acarieni – creaturi mici cu proteine în excrementele lor care pot declanșa alergii la unele persoane. Simptomele includ: strănut, rinoree, iritații oculare sau erupții cutanate. Alergia la acarieni se poate asocia cu astm, eczemă și rinită alergică.

Poinsettia sau Crăciunița este una dintre cele mai comune plante producătoare de latex din lume și este adesea folosită ca ornament în case de sărbători. Ea provine din familia Euphorbiaceae, din care face parte și Hevea brasiliensis (arborele de cauciuc). Latexul se găsește în sistemul de circulație al plantei și nu este eliberat decât atunci când există o frunză ruptă sau când planta este ruptă în vreun fel. Atunci când frunzele sau tulpinile sunt rupte, aceasta eliberează o substanță albă lăptoasă care poate provoca o reacție la persoanele alergice la latex. Dacă dvs. sau cineva din familia dvs. este alergic la latex, ar fi bine să renunțați la Poinsettia în acest an. În schimb, alegeți una artificială sau o altă plantă festivă, cum ar fi un

cactus de Crăciun.

Sfaturi care vă pot ajuta la diminuarea simptomelor asociate alergiei la acarieni:

 • Dacă știți că acarienii și mucegaiurile vă declanșează alergii, luați în considerare posibilitatea de a purta o mască și ochelari de protecție atunci când scoateți ornamentele din locurile în care au fost depozitate.
 • Înainte de a instala decorațiunile, asigurați-vă că le ștergeți de praf – de preferat afară. Dacă este posibil, puteți utiliza un compresor de aer pentru a îndepărta excesul de praf din zonele greu accesibile.
 • Dacă aveți decorațiuni din țesături precum ciorapi, panglici, fețe de masă, este necesar ca acestea să fie spălate în apă caldă cu săpun.
 • Dacă vă depozitați decorațiunile în cutii de carton, înfășurați-le în plastic înainte de a le depozita. Acest lucra va împiedica praful și mucegaiul să adere la decorațiuni în anul următor și le va păstra nou-nouțe.

Produsele parfumate

Parfumurile de pin, de dovleac sau de scorțișoară pot face ca locuința dvs. să miroasă confortabil și primitor. Dar multe lumânări și odorizante de aer conțin parfumuri artificiale și substanțe chimice. Atunci când sunt arse, lumânările parfumate pot elibera formaldehidă, limonen și alți compuși organici volatili (COV). Acești COV vă pot provoca amețeli și vă pot da dureri de cap sau simptome de alergii și astm. Multe odorizante folosesc, de asemenea, ftalați, care cresc riscul de afecțiuni hepatice, renale și de reproducere. Lumânările și odorizantele pot declanșa, de asemenea, simptome de sensibilitate chimică multiplă (SCM).

SCM este o afecțiune medicală în care organismul dvs. este foarte sensibil la substanțele chimice din parfumuri, tutun și produse de curățare.

Câteva sfaturi de care trebuie să țineți cont atunci când folosiți lumânări parfumate în acest sezon de sărbători:

 • Folosiți lumânări non-toxice din soia sau ceară de albine. Aceste lumânări ard de obicei pentru o perioadă mai lungă de timp și nu emană toxine.
 • Lumânările neparfumate sunt la fel de frumoase ca și cele parfumate. Luați în considerare posibilitatea de a face schimbarea.
 • Dacă nu puteți evita folosirea lumânărilor parfumate, aprindeți-le într-un loc bine ventilat. În acest fel, mirosul lumânării nu este atât de puternic, scăzând astfel cantitatea de toxine inhalate în plămâni.
 • Nu aprindeți niciodată lumânări în dormitorul unei persoane alegice sau astmatice. Expunerea prelungită poate afecta somnul și agrava simptomele.
 • Luați în considerare utilizarea lumânărilor electrice. Aceste lumânări oferă aceeași ambianță ca o lumânare adevărată, dar fără fumul și aburii unei lumânări adevarate.

Focul din șemineu

Șemineele deschise sunt o tradiție pentru mulți în timpul sezonului de sărbători, dar poate agrava simptomele astmului la persoanele care suferă de această afecțiune respiratorie.

Fumul de la șemineele cu lemne conține particule mici, dăunătoare, care pot fi inhalate și absorbite în plămâni și în sânge. Acest fum poate fi la fel de nociv ca fumul de țigară sau de trabuc. Chiar și inhalarea unei cantități mici fum poate provoca dureri de cap, tuse, wheezing și iritații oculare. Fumul poate crește în mod semnificativ numărul de particule din locuința dumneavoastră și poate cauza probleme de sănătate care durează mult timp după încheierea sărbătorilor.

Câteva ajustări necesare atunci când folosiți un șemineu, pentru a evita o reacție alergică:

 • Dacă este posibil, limitați timpul petrecut în apropierea șemineelor.
 • Șeminee electrice pot fi o alternativă excelentă pentru a crea un cadru perfect de vacanță. Acestea imită aspectul și sunetul unei foc real, fără degajarea de fum.
 • Utilizați combustibil fără fum atunci când este posibil, în locul combustibililor fumigeni.

Produsele de curățenie

Există o varietate de produse de curățat de uz casnic care pot determina reacții alergice la unii indivizi. Aceste produse pot conține diverse ingrediente chimice care pot irita pielea sau cauza alte simptome, cum ar fi strănut, ochi înroșiți și lăcrimare, iritații ale pielii sau dificultăți în respirație. Printre produsele de curățat care pot cauza astfel de reacții se numără detergenții, dezinfectanții, solvenții și alte produse chimice care sunt utilizate frecvent in activitățile de curățat casnic. Unii dintre cei mai mari vinovați sunt dezinfectanții, în special cei care conțin compuși cuaternari de amoniu, hidroxid de sodiu (care se găsește adesea în produsele de curățare a cuptoarelor), amine (care se găsesc în produsele de lustruit, în decapanții de ceară și în produsele de curățare de uz general) și produsele care conțin colofoniu (rășină de pin) și limonen (folosit în parfumul de lămâie). Aceștia pot distruge mult mai mult decât germenii pe

care sunt meniți să îi curețe.

Sfaturi pentru o curățare ecologică:

 • Utilizați detergenți naturali, cum ar fi săpunul, oțetul și apa, ori de câte ori este posibil.
 • Nu folosiți niciodată mai mult produs de curățare decât aveți nevoie.
 • Nu amestecați niciodată produsele de curățare, deoarece se pot crea compuși periculoși. De exemplu, dacă sunt amestecate, produsele care conțin înălbitor și amoniac pot crea vapori periculoși.
 • Urmați instrucțiunile producătorului și purtați măști și mănuși de protecție atunci când utilizați substanțele de curățenie.
 • Permiteți întotdeauna o ventilație adecvată. Folosiți aspiratoare cu filtre HEPA și ștergeți praful cu o cârpă umedă.
 • Rețineți că mirosul și toxicitatea nu sunt legate între ele; doar pentru că un produs nu are un miros pregnant, nu înseamnă că este sigur.

Bibliografie:

 1. https://acaai.org/news/dont-let-hidden-holiday-allergies-ruin-your-good-cheer/
 2. https://www.iqair.com/us/asthma-allergies/help-prevent-winter-allergies-duringthe-holidays
 3. https://www.ecarf.org/en/allergies-during-advent/
 4. Watson C, et al. (2007) Mold allergy and live Christmas trees. American College of
  Allergy, Asthma & Immunology Annual Meeting.
 5. https://allergyasthmanetwork.org/news/can-poinsettia-plants-cause-latex-allergyreaction/
 6. https://www.allergicliving.com/2013/08/23/the-dirt-oncleaning/?fbclid=IwAR2tbpmL70MoEt183jEk7npDf8CJwAUyU1W6i-ByOn2arxPmmS42JR1YNc

Autor:

Dr. Alexandra Tița

Medic rezident alergologie și imunologie clinică

Dr. Claudia Adriana Nicolae

Medic primar alergologie si imunologie clinică

Ultima revizuire a paginii a fost făcută în data de: 13-12-2022
Înregistrează-te
Introdu e-mailul tău pentru a-ți trimite instrucțiuni pentru recuperarea parolei.
Trimite
E-mail:*
Nume:*
Numar de telefon:
Liciteză fară cont